Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työeläkeyhtiöiden Ilmarisen ja Varman sijoitusten tuotot alkuvuonna pakkasen puolella, loppuvuosi ei näytä ruusuiselta

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitussalkun tuotto oli tammi-maaliskuussa runsaat kaksi prosenttia miinuksella. Samalla ajanjaksolla myös työeläkeyhtiö Varman sijoitusten tuotto oli liki kaksi prosenttia pakkasen puolella.

Molempien työeläkeyhtiöiden sijoitukset olivat tuottoisia viime vuoden vertailukaudella. Ilmarisen sijoitussalkku tuotti viime vuoden alussa liki viisi prosenttia, ja Varman sijoitustuotot ylsivät kuuteen prosenttiin.

Nyt taustalla on alkuvuoden kurssilasku.

– Tammi-maaliskuussa sijoitusmarkkina heilui voimakkaasti inflaation kiihtymisen, keskuspankkien kiristyneen rahapolitiikan ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena, kommentoi Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen tilannetta osavuosiraportissa.

Näkymien yllä on varjoja, vaikka talous on elpynyt koronasta

Varman varatoimitusjohtajan Reima Rytsölän mukaan loppuvuosi ei näytä ruusuiselta.

– Sota ja Venäjän vastaiset talouspakotteet kiihdyttivät entisestään inflaatiota, mikä on viimeinen asia, mitä markkinoilla kaivattiin, Rytsölä sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa keskuspankeilla on pakottava tarve kiristää rahapolitiikkaansa, vaikka riski stagflaatiosta eli korkean inflaation ja taantuman yhdistelmästä on olemassa.

Rytsölän mukaan Yhdysvaltain sijoitusten suuri paino suojasi Varman sijoituksia alkuvuonna.

Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen näkee alkuvuoden maailmantalouden näkymät kaksijakoisina.

Pölösen mukaan talouksien elpyminen koronasta on ollut ripeää, mutta energian ja raaka-aineiden hintojen nopea nousu sekä erityisesti Yhdysvalloissa työvoimapulasta johtuva palkkojen nousu ovat kiihdyttäneet inflaatiota. Myös koronatilanne varjostaa yhä esimerkiksi Kiinan koronasulkujen muodossa.