Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Euroopan Kalifornia" Portugali houkuttelee siirtolaisia Yhdysvalloista

Nathan Hadlock sanoo, että päätös muuttaa Yhdysvaltain Kaliforniasta Portugaliin ei ollut vaikea. Ensinnäkin myös Atlantin tällä rannikolla on tarjota auringonpaiste ja meri, joita hän oli rakastanut Kaliforniassa. Kirsikkana kakun päälle tuli Lissabonin maineikas riippusilta, joka tietenkin tuo mieleen San Franciscon Golden Gate -sillan.

– Kumppanini ja minä halusimme hidastaa elämää ja nauttia asioista enemmän. Niinpä teimme listan maailman kymmenestä parhaasta paikasta, ja Lissabon pääsi nopeasti kärkeen, Hadlock kertoo.

Melko moni muu amerikkalainen on tehnyt saman ratkaisun, vaikka muuttoaallosta ei olekaan kyse.

Hadlock perustelee muuttoa myös vakavammin. Hän sanoo halunneensa päästä väkivallan riskistä ja räikeän epätasa-arvoisesti jakautuvasta hyvinvoinnista – vaikka köyhyyttä toki on Portugalissakin.

– Amerikkalaisille eräs tärkeimmistä syistä muuttaa tänne on lasten turvallisuus. He sanovat usein, että "en halua, että lapseni menee kouluun ja hänet ammutaan". Ja se on todellinen asia Yhdysvalloissa, jota kenenkään täällä Euroopassa ei tarvitse kokea, hän vertaa.

Sosiaaliturvassa on iso ero

Jen Wittman riuhtautui irti juuriltaan Kaliforniasta Lissaboniin pandemian aikana miehensä ja teini-ikäisen poikansa kanssa. Hän sanoo, että Yhdysvallat on "todella tavallaan hajoamassa saumoiltaan".

– George Floydin tapaus ja pandemia, poliittinen jakautuminen, rasismi... Kaikki se oli muuttumassa kestämättömäksi Amerikassa.

Myös sosiaaliturvassa on suuri ero.

– Yhdysvalloissa on kauhea terveydenhuolto. Ja on pelottavaa, jos olet eläkeläinen ja sinulla on jokin sairaus. Pohjimmiltaan sairastuminen voi johtaa Yhdysvalloissa vararikkoon, Wittman sanoo.

Joana Mendoca, maahanmuuttoalan Global Citizen Solutions -konsulttiyrityksen juristi, puolestaan nostaa esiin nettiajan tuomat mahdollisuudet siihen, missä työtä tehdään.

– Jotkut tulevat, koska he ovat diginomadeja ja haluavat työskennellä kotoa käsin meren rannalla.

Mendocan mukaan Atlantin takaa saapuvissa on myös kokonaisia perheitä, jotka haaveilevat lapsensa pääsevän jonain päivänä Euroopan yliopistoihin.

– Lisäksi muuttaa eläkeläisiä, jotka myyvät kaiken Yhdysvalloissa, jotta voivat nauttia hyvästä eläkkeestä Portugalissa.

Kaksoiskansalaisuus 1490-luvun karkotuksen perusteella

Muuttohaluisten apuna toimii Kaliforniassa ryhmä nimeltä Red Bridge, jonka nimi tulee tietenkin San Franciscon lahden ja Tejo-suiston Lissabonissa ylittävistä punaisista riippusilloista.

– Näemme Portugalin tavallaan Euroopan Kaliforniana. On lainelautailu, rannikko, ja meillä molemmilla on hienoa viiniä. Kummassakin paikassa rakastetaan mereneläviä ja muuta terveellistä ruokaa. Molemmissa voidaan olla hieman leppoisia, sanoo eräs ryhmän jäsenistä, Jonathan Littman. Hän asuu edelleen Kaliforniassa, mutta opiskelee portugalin kieltä.

Portugalissa asuu nyt noin 7 000 Yhdysvaltain kansalaista. Määrä on edelleen pieni verrattuna 42 000 brittiin, jotka olivat tehneet maasta kotinsa.

Portugali myös aktiivisesti houkuttelee tulijoita esimerkiksi verotuksen porkkanoilla. Suomi alkoi muutama vuosi sitten verottaa Portugalissa asuvien suomalaisten eläkkeitä, kun verovapaudesta oli noussut Suomessa kohu.

Suorastaan häkellyttävänä voi pitää erästä Portugalin avausta. Se avasi mahdollisuuden kaksoiskansalaisuuden hakemisen niiden sefardijuutalaisten jälkeläisille, joiden esivanhemmat oli karkotettu Portugalista 1400-luvun lopulla. Tämän ikkunan Portugali tosin sulki jokusen vuoden kuluttua.