Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Luomun myynti nousi vahvasti – osuus kauppojen myynnistä kuitenkin vähäinen

Luomutuotteiden myynti kasvoi viime vuonna lähes kymmenen prosenttia ja ylitti ensimmäistä kertaa 400 miljoonan euron rajan, kertoo Pro Luomu -yhdistys. Ostoskoreihin päätyi aiempaa enemmän erityisesti luomujauhoja ja -vihanneksia.

Luomun osuus päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä oli edelleen vain 2,6 prosenttia. Parhaimmissa tuoteryhmissä kuten lastenruuissa ja kananmunissa luomun osuus oli kuitenkin jo yli 20 prosenttia.

– Koronapandemian takia kotona vietetty aika lisäsi ruuanlaittoa ja leipomista ja sai jopa hapanjuurileivonnan trendaamaan. Nämä trendit näkyivät vahvasti myös luomumyynnin kasvussa, sanoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras tiedotteessa.

Yhdistyksen mukaan luomun myynti kasvoi edelleen päivittäistavarakaupan kokonaismyyntiä enemmän, vaikka koronapandemia lisäsi päivittäistavarakaupan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien myyntiä ennätykselliset 7,3 prosenttia.

Luomumyynnin suurimpien tuoteryhmien kärjestä löytyivät viime vuosien tapaan hedelmät ja vihannekset sekä maito ja muut nestemäiset maitotuotteet. Noin kolmannes koko luomumyynnistä tulee näistä tuoteryhmistä.

Luomutuoteryhmien laskijoita olivat jogurtit, rahkat ja muut välipalatuotteet sekä tuoreet leivät. Myös maidon ja muiden nestemäisten maitotuotteiden kasvu hiipui.

Tarvitaan lisää leipiä, makkaroita ja leikkeleitä

Yhdistys arvioi, että luomun markkinaosuuden kasvattamiseksi tarvittaisiin lisää tuotekehitystä ja uusia tuotteita erityisesti leipiin, makkaroihin ja leikkeleisiin.

– Kulutustrendit ja tuoreet kuluttajatutkimukset tukevat luomun kasvua. Ilmaston rinnalle on keskusteluun nousemassa luonnon monimuotoisuus. Koska luomu tutkitusti edistää monimuotoisuutta, se vahvistanee luomun kysyntää entisestään, Lamminparras sanoo.

Hänen mukaansa myynnin kasvun edellytyksenä on kuitenkin kasvava ja kehittyvä luomutuotevalikoima.

Myydyimmät luomutuotteen olivat viime vuonna banaanit, kananmunat, maito, kahvi ja jauheliha.