Maailma on muutoksessa ja meidän kaikkien on pysyttävä siinä mukana. Vähän reilu vuosi sitten oli vaikea kuvitella, että Venäjä hyökkäisi naapurimaahansa.
Sitä aikaisemmin oli vaikea kuvitella, että koko maailman yli pyyhkisi pandemia, jonka vaikutukset ovat olleet monin paikoin ikäviä – joillekin taudista on jäänyt fyysisiä vaivoja, joillekin henkisiä traumoja.
Muutos on maailmassa pysyvä olotila yhä konkreettisemmin. Nollakorot ovat jääneet historiaan ja sähköautot valtaavat markkinoita.
Tietokone on yhtä tarpeellinen työväline maatilalla kuin se on insinööritoimistossakin.
Maailma on teknistynyt kovaa vauhtia. Parikymmentä vuotta sitten ei osattu vielä arvatakaan, kuinka paljon internet tulee muuttamaan maailmaa. Suomalainen maaseutukin on muuttunut kolmen vuosikymmenen aikana merkittävästi. Ensin tuli Euroopan unioni, sitten internet. Tilakoot ovat kasvaneet, navetat ovat suurentuneet ja lypsyrobotit kehittyneet.
Ylä-Savo on maatalousvaltaista aluetta, missä kehitys ei ole pysähtynyt kaupunkeihin: se näkyy maatiloilla siinä missä kaupungissakin. Eilisessä lehdessä todettiin, että maanviljelys ei ole samanlaista kuin vuosikymmeniä sitten. Maatilojen työ on paljon enemmän.
Tietokone on yhtä tarpeellinen työväline maatilalla kuin se on insinööritoimistossakin. Ohjelmat ovat erilaiset, mutta ilman tietokoneita ja verkkoja kumpikaan ei pystyisi työtään nykypäivänä tekemään.
Samaan soppaan työntää lusikkansa vielä Euroopan unioni, joka antaa omia direktiivejään aika ajoin. Viimeksi ohjeet taas muuttuivat ohjelmakauden vaihtuessa tämän vuoden alusta.
Monille kuluttajille ja varsinkin nuorille kaupunkilaisille nykypäivän maatalous saattaa olla vierasta toimintaa. Se kun ei toimi niin, että keväällä kylvetään siemenet maahan ja syksyllä nostetaan pellosta ylös valmiita ruisleipiä kauppaan pussitettavaksi.
Suomalainen, puhdas ruoka ei synny itsekseen, vaan sitä tekemään tarvitaan iso joukko ammattilaisia, joista maanviljelijöiden osuus ei suinkaan ole vähäisin.
Kauppa on ketjun näkyvä pää, mistä leipä ostetaan, mutta ilman maanviljelijöitä kotimaista ruisleipää ei kaupan hyllyille ilmestyisi.