Marin: Nykyistä voimakkaampien koronatoimien tarvetta arvioidaan tänään – perussuomalaiset valmiita valmiuslain käyttöön

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että tänään hallituksen ja eduskuntapuolueiden kanssa käydään läpi nykyistä koronatilannetta ja arvioidaan sitä, onko tarvetta vielä nykyistä voimakkaampiin toimiin. Marin sanoi ennen kokousta, että hallitus haluaa kuulla kaikkien ryhmien näkemyksiä. Hänen mukaansa kaikkien ryhmien kanssa on hyvä käydä keskustelua etenkin, jos valmiuslaki pitää avata.

Hallitus ja eduskuntapuolueet keskustelevat tänään Säätytalossa toimista epidemiatilanteeseen varautumiseksi. Tarkoitus on keskustella mahdollisista, nykyistä laajemmista rajoittamistoimenpiteistä koronaviruksen vuoksi. Hallituksen edustajat tapaavat kaikkien eduskuntaryhmien ja puolueiden johtoa Säätytalossa. Pääministeri Marin kutsui parlamentaarisen neuvottelun koolle.

Paikalla keskustelussa on Marinin mukaan myös asiantuntijoita.

Marin ei ennen kokousta ennakoinut kokouksen mahdollisia johtopäätöksiä.

– Tämä keskustelu käydään avoimesti ja suoraan. Minulla on luottamusta, että oppositiopuolueissakin ollaan valmiita kuuntelemaan asiantuntijoiden näkemyksiä, hän sanoi.

Marin painotti, että hallitus suhtautuu tilanteeseen vakavasti, seuraa tilannetta ja on jo ryhtynyt toimiin. Hän ei kuitenkaan halua levittää turhaa huolta.

Kokoomus valmis järeämpiin toimiin

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi ennen tapaamista, että kokoomus on valmis tukemaan hallitusta, jos se ehdottaa suurempia rajoitustoimenpiteitä Suomeen koronaviruksen vuoksi.

Orpo ei kuitenkaan suoraan sanonut, kannattaako kokoomus esimerkiksi koulujen sulkemista ja liikkumisrajoituksia. Perussuomalaiset ilmoitti aiemmin vaativansa koulujen sulkemisia.

Aiemmin tänään hallitus muun muassa suositteli, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi muiden kokoontumisten järjestäjiä suositellaan harkitsemaan riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

Marin sanoi aiemmin tänään tiedotustilaisuudessa, että hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vakuutti omalta osaltaan, että haittojen hoito ei tule jäämään rahoituksesta kiinni. Kulmuni lupasi hallitukselta tukitoimia myös yrityksille ja toivoi, että pankit ottavat huomioon yritysten rahoitustarpeet.

PS vaatii valmiuslain käyttöönottoa

Perussuomalainen eduskuntaryhmä ehti jo ennen illan kokousta ilmoittaa, että se vaatii valmiuslain käyttöönottoa sekä koulujen ja päiväkotien sulkemista. Asista kertoi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio tiedotteessa.

Puolue esittää listan kaikista vaatimistaan toimenpiteistä tämän illan kokoukseen puoluejohtajien kesken.

– Totesimme, että olemme tässä tilanteessa yhdessä, ja on tärkeää, että oppositio tukee hallitusta toimissa, joihin hallitus on päättänyt ryhtyä. Se, että vaaditaan tiukempia toimia, ei ole meille poliittinen kysymys, hän sanoi toimittajille.

Tavion mukaan jokainen päivä on tärkeä kilpajuoksussa tartuntojen leviämistä vastaan, joten valmiuslaki pitäisi ottaa käyttöön välittömästi.

Kokoomuksen mukaan päiväkotien ja koulujen sulkemisen tarpeellisuutta on tarpeen nopeasti arvioida.

– On mieluummin tehtävä enemmän kuin vähemmän ja olla mieluummin edellä kuin jäljessä. Jos me tiedämme, että täytyy sulkea joitakin asioita viikon päästä, se kannattaa tehdä nyt, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen eduskunnassa.

Kokoomuksen mukaan ei kannattaisi liikaa varoa voimakkaitakaan varotoimia, sillä niitä voidaan perua nopeasti, jos näyttää siltä, että leviäminen lähtee laantumaan. Mykkänen kuitenkin myöntää, että oppositiopuolueena kokoomus ei ole parhaan tiedon lähteellä.

Terveydenhoidon henkilökunta pidettävä toimintakykyisenä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi, että koronaviruksen johdosta on olennaista varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta pysyy terveenä ja toimintakykyisenä.

Terveydenhuollon työntekijöiden on jäätävä matalalla kynnyksellä kotiin, jos he tuntevat alkavia flunssan oireita tai ovat palanneet kotiin epidemia-alueelta.

Myös riskiryhmien jäseniä pitää suojella tartunnalta.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi, että koronavirusepidemian leviämistä kaikkiin Euroopan maihin ei voida enää estää.

THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat