Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

HS: Kokkien hyväksikäyttö nepalilaisravintoloissa on jatkunut, oleskelulupia koskeva lainsäädäntö rajoittaa avun pyytämistä

Nepalilaisten kokkien hyväksikäyttö ja kaltoinkohtelu Suomen nepalilaisissa ravintoloissa on jatkunut, uutisoi Helsingin Sanomat . Lehti paljasti viime vuonna, että kokkeja houkutellaan harhaanjohtavin lupauksin Suomeen, jossa heillä teetetään ylipitkiä työpäiviä eikä korvaus työstä ole lähelläkään virallisia työehtoja.

Helsingin Sanomien haastattelemien, noin kahdenkymmenen kokin mukaan hyväksikäyttö väheni lehtikirjoituksen jälkeen, mutta on sittemmin jatkunut. Myös uusia kokkeja on saapunut Nepalista Suomeen.

Lehden mukaan hyväksikäyttötapaukset eivät kantaudu poliisin tai muiden viranomaisten tietoon, sillä kokit pelkäävät omaa tai heidän perheensä karkotusta. Jos esimerkiksi TE-toimisto toteaa ulkomaalaisen työntekijän työolosuhteet lainvastaisiksi, se katsoo ulkomaalaislain mukaisesti, etteivät edellytykset oleskeluluvalle täyty.

HS:n mukaan nepalilaisravintolat korottavat kokin palkkaa paperilla siten, että se yltää Maahanmuuttoviraston perheenyhdistämisen tulorajoihin. Joissakin tapauksissa työnantaja perii palkkakeinottelusta maksun, jolloin työntekijän käteen jää entistä vähemmän rahaa.