Afganistan ei ole sitoutunut Taleban-vankien vapauttamiseen, sanoo presidentti Ghani

Ghani lausui kommenttinsa päivä sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Taleban-järjestö allekirjoittivat historiallisen sopimuksen, joka toteutuessaan tarkoittaisi amerikkalaisten joukkojen lähtemistä vähitellen Afganistanista. AFP / LEHTIKUVA

STT AFP

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani sanoo, ettei maa ole sitoutunut vapauttamaan kapinallisvankeja. Hänen mukaansa asiasta voidaan keskustella, mutta se ei voi olla ennakkoehto maan sisällä käytäville neuvotteluille.

– Ei ole sitoumusta vapauttaa 5 000 vankia, presidentti Ghani sanoo.

Hän myös lisäsi, että oikeus vapauttaa vankeja ei ole Yhdysvaltain viranomaisilla vaan Afganistanin hallituksella.

Ghani lausui kommenttinsa päivä sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Taleban-järjestö allekirjoittivat historiallisen sopimuksen, joka toteutuessaan tarkoittaisi amerikkalaisten joukkojen lähtemistä vähitellen Afganistanista. Sopimuksen on toivottu johtavan myös siihen, että Taleban ja Afganistanin hallinto aloittavat vihdoin suorat neuvottelut maan tulevaisuudesta.

Sopimuksen mukaan 5 000 Taleban-vankia pitäisi vapauttaa siihen mennessä, kun maan sisäisten neuvottelujen pitäisi alkaa, kertoo Washington Post . Neuvottelujen on määrä alkaa 10. maaliskuuta.

Osittain tulitauko jatkuu

Lehdistötilaisuudessa tänään puhunut Ghani myös sanoi, että osittainen tulitauko jatkuu. Väkivaltaa pyrittiin vähentämään viikon ajan ennen eilistä sopimuksen allekirjoitusta.

– Väkivallan vähentäminen jatkuu, tavoitteena on saavuttaa täysi tulitauko, presidentti sanoi.

Yhdysvalloilla on ollut joukkoja Afganistanissa 18 vuotta. Tuona aikana maassa on kuollut noin 2 600 amerikkalaissotilasta. Rahaa sotaan ja Afganistanin tukemiseen on kulunut noin biljoona dollaria.

Tällä hetkellä amerikkalaissotilaita on maassa vajaat 13 000.

Kommentoi