Lumisen hiihtoloman haluavan kannattaa toimia nopeasti – kiinalaisilta tyhjiksi jääneitä paikkoja voi saada halvalla

Talvi ei näytä tänä vuonna löytävän lainkaan eteläiseen Suomeen. Lapissa lunta kuitenkin riittää, ja jos hiihtolomamatka on varaamatta, koronaviruksen piinaamien kiinalaisturistien ahdinko voi olla kotimaanmatkaajan mahdollisuus.

Kaikki kiinalaisten ryhmämatkat Kiinan ulkopuolelle on keskeytetty, mikä tarkoittaa valtavaa määrää peruuntuneita lomamatkoja myös Suomeen.

Finnair kertoi jo tammikuussa peruneensa noin 200 Suomen ja Kiinan välistä lentoa. Yhtiön mediasuhteiden johtajan Päivyt Tallqvistin mukaan tilanne on ennallaan, eikä Kiinaan lennetä ainakaan ennen maaliskuuta. Kevään lentoja ei toistaiseksi ole peruttu, mutta niille ei oteta uusia varauksia.

– Seuraamme tilannetta. Jossain vaiheessa ruvetaan tekemään päätöksiä helmikuusta eteenpäin, Tallqvist sanoo.

Perutuille kaukolennoille tarkoitetut lentokoneet seisovat tällä hetkellä maassa, mutta tilanne vaikuttaa myös kotimaan sisäisiin lentoihin.

– Meillä ei ole suoria lentoja Aasiasta pohjoiseen, vaan ne kaikki ovat Helsinki-Vantaan kautta, Tallqvist huomauttaa.

Tämä tarkoittaa, että peruuntuneiden kiinalaisryhmien paikat kotimaan sisäisille lennoille vapautuivat myyntiin. Nopeasti toimiva voikin nyt päästä pohjoiseen tavallista halvemmalla.

– Hinnoittelu on aina markkinapohjaista. Pyrimme saamaan koneet täyteen.

Onnekas ajoitus

Koronaviruksen aiheuttamasta kaaoksesta huolimatta Lapin matkailuyritykset eivät ole juurikaan vaikeuksissa, sillä niiden sesonki oli poikkeuksellisen vahva ennen epidemiaa.

– Onneksi tämä ei tapahtunut yhtään aikaisemmin Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen päivittelee.

– Olisi varmasti ollut tiukempi tilanne, jos tämä olisi tullut kuukautta tai kahta aiemmin.

Koska matkoja rupesi peruuntumaan enemmän vasta helmikuussa, Kiinan karanteeni ei ehtinyt vaikuttamaan Lapin sesonkiin paljoa. Kotimaan hiihtolomakausi ehtii osittain apuun, mutta Rovaniemen seudulla se ei paikkaa tilannetta kokonaan.

– Meillä on perinteisesti ollut kotimaan hiihtolomalaisia viikoilla 8–10 aika vähän. Nyt on avattu kampanjointia kotimaan suuntaan, Kärkkäinen kertoo.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta ei ole kuluvasta sesongista huolissaan, vaikka kiinalaisryhmien matkat ovat peruuntuneet.

– Olemme kokonaisuudessaan edellä viime vuotta jonkin verran. Varmasti kiinalaismatkailijoiden osalta näkyy merkittävä muutos, mutta sen suuruus näkyy sitten helmikuun lopussa.

Kuopasta huolimatta Vuorentausta sanoo talven kokonaiskuvan olevan positiivinen. Kasvu-ura vain oli ennen virusepidemiaa vieläkin vahvempi.

Vuodenvaihteen ansiosta talvikausi kääntyy positiiviseksi myös Rovaniemellä, jonka lentokenttä nousi matkustajamäärissä Suomen toiseksi suurimmaksi. Kentän kansainvälisten matkustajien määrä kasvoi yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.

Mainos: Iisalmen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat