Georgian oppositiojohtaja yli kolmen vuoden vankeuteen – tuomiota pidetään poliittisena

STT

STT

Georgian korkein oikeus on tuominnut maan johtavan oppositiopoliitikon Gigi Ugulavan runsaan kolmen vuoden vankeuteen kavalluksesta, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Tuomioistuimen mukaan Ugulava kavalsi kaikkiaan 48 miljoonaa laria (runsaat 15 miljoonaa euroa) Tbilisin kunnallishallinnolta toimiessaan kaupungin pormestarina, kertoo Agenda.ge -uutissivusto.

Alun perin Ugulava tuomittiin yhdeksän vuoden vankeuteen, mutta tuomiota lyhennettiin, kertoo Kaukasiasta raportoiva JAM News .

Ugulavan mukaan syytteet olivat perättömiä ja tuomio poliittinen. Hänen mukaansa tuomion takana oli hallitsevan Georgialainen unelma -puolueen johtaja, oligarkki Bidzina Ivanishvili.

Oikeus julisti päätöksensä suljetussa kuulemisessa, johon edes Ugulavalla itsellään ei ollut asiaa. Tuomion odotetaan kiristävän poliittisia tunnelmia jo entisestään jännitteisessä Georgiassa. Niin ikään oppositiossa olevan työväenpuolueen johtajan Shalva Natelashvilin mukaan oppositiopuolueet ovat sopineet aloittavansa maan laajuisen kansalaistottelemattomuuden ja mielenosoitusten kampanjan Ugulavan tueksi.

Ugulava istui jo aiemmin kolme vuotta vankilassa talousrikostuomion vuoksi. Hänen mukaansa myös aiempi tuomio oli poliittinen. Ugulavan pormestarikaudella 2000-luvun alussa Tbilisissä toteutettiin mittavia infrastruktuurihankkeita ja sosiaalisia uudistuksia, jotka paransivat kaupunkilaisten elintasoa.

Kovia otteita mielenosoittajia vastaan

Viime kesästä lähtien Georgiassa on osoitettu mieltä hallitusta vastaan, koska se ei ole toteuttanut lupaamiaan uudistuksia vaalijärjestelmään. Hallitus on vastannut kovilla otteilla rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.

Ivanishvilin arvostelijat niin Georgiassa kuin maan ulkopuolella ovat syyttäneet Ivanishviliä poliittisten vastustajiensa vainoamisesta, vapaan lehdistön tukahduttamisesta ja poliittisen järjestelmän käyttämisestä henkilökohtaiseksi edukseen. Lähes kaikki maan oppositiojohtajat ja riippumattoman median omistajat ovat vangittuina tai syytettyinä rikoksista.

Kommentoi