Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknologiateollisuus ja Pro hyväksyivät uuden työehtosopimuksen – lakko päättyy

Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro ovat hyväksyneet toimihenkilöiden uuden työehtosopimuksen viime yönä saavutetun neuvottelutuloksen mukaisesti. Palkattomat kiky-tunnit poistuivat sopimuksesta, ja niiden tilalle on luotu uusia työaikamalleja. Palkankorotukset noudattavat niin sanottua yleistä linjaa. Sopimus korottaa palkkoja 3,3 prosenttia 25 kuukauden aikana.

Pron tänään teknologiateollisuudessa alkanut lakko päättyy. Lakon kohteena oli noin 90 teknologiayritystä ja 10 000 toimihenkilöä eri puolilla maata.

– Varmasti kaikilla meidän jäsenillä ja työnantajapuolella päällimmäinen fiilis täytyy olla helpottunut, että työriita ei laajentunut. Neuvottelutulos, joka syntyi, on meidän kannaltamme kyllä hyvin kipurajalla, sanoi Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toimittajille hallituksen kokouksen jälkeen.

Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemen mukaan on arvokasta, että sopu löytyi ja työtaistelu jäi lyhyeksi.

"Ratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita"

Teknologiateollisuus ja Pro pääsivät sopuun työehtosopimuksesta viime yönä. Tänään liittojen hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen. Malisen mukaan hankalin kohta Prolle oli kysymys työtunneista ja niiden määräytymisestä. Pron hallitus ehti jo hylätä lauantaina silloin annetun sovintoesityksen työriitaan.

– Sovintoesityksessä, mikä hylättiin, työtunteja olisi voitu määrätä sopimalla niistä yksittäisen toimihenkilön kanssa ilman luottamusmiestä, ja se on ehdoton ei meille. Nyt kaikki se, mikä liittyy työajoista sopimiseen, on vain ja ainoastaan luottamusmiehen sopimana, Malinen sanoi.

Palkattomat kiky-tunnit eivät Pron mukaan enää jatku. Sen sijaan luottamusmiehen kanssa tehtävällä kirjallisella sopimuksella voidaan paikallisesti pidentää toimihenkilön työaikaa enintään 32 tuntia vuodessa. Sopimuksessa on määriteltävä myös korvaus ja toteutustapa.

Jos pidennyksestä ei päästä luottamusmiehen kanssa sopimukseen, työnantaja voi osoittaa toimihenkilölle 8 tunnin yhtämittaisen työvuoron palkallisena kerran kalenterivuodessa.

Ruohoniemen mukaan ratkaisun työaikaelementit ovat erilaisia kuin neuvottelukierroksella aiemmin tehdyissä sopimuksissa.

– Työaikaratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita toimihenkilötyössä, hän sanoo tiedotteessa.

Teknologiateollisuuden mukaan perustellun tuotannollisen tarpeen vuoksi työaikaa voidaan pidentää työnantajan päätöksellä päivä- ja kaksivuorotyössä niin, että vuorokautinen työaika on enintään 10 tuntia ja viikkotyöaika enintään 50 tuntia. Tämä on mahdollista enintään 20 työvuoron osalta ja kuuden viikon aikana kalenterivuodessa. Työajan tulee myöhemmin tasoittua säännöllisen työajan mukaiseksi.

Neuvottelut jatkuvat Metsäteollisuuden kanssa

Prolla on meneillään työehtosopimusneuvottelut myös muun muassa Metsäteollisuuden kanssa. Paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimusta koskevia neuvotteluja jatketaan myöhemmin tänään valtakunnansovittelijan johdolla.

Kaikissa työehtosopimusneuvotteluissa on hiertänyt kiista kilpailukykysopimuksen mukaisista 24 lisätyötunnista. Työntekijäjärjestöt haluavat niiden poistamista, mille työnantajaosapuolet eivät ole lämmeneet.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät valtakunnansovittelija Piekkalan sovintoehdotuksen

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden hallinnot ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen.

Paperiliiton hallinto hyväksyi sovintoehdotuksen yksimielisesti. Paperiteollisuuden työsulku ja lakko päättyvät välittömästi ja työntekijät palaavat seuraavaan työvuoroluettelon mukaiseen työvuoroon.

Metsäteollisuuden mukaan kiky-tunnit korvataan tehtaiden juhannusseisokkia lyhentämällä eli tehtaiden käyntiaika pitenee. Paperiteollisuus ilmoittaa, että kiky-tunnit poistuvat työehtosopimuksesta niin, että työaika lyhenee 24 tunnilla.

Sopimuksen palkkaratkaisu on 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla.

---------------------------------------------------

Korjattu aiempaa uutista klo 15.26: Osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen, ei neuvottelutuloksen.