Macronin mukaan Euroopan ei pidä jäädä asevarustelukilpailun sivustakatsojaksi

Presidentti Emmanuel Macronin mukaan Ranskan ydinaseilla ei ole merkitystä vain maan oman turvallisuuden kannalta. Perjantaina Macron kutsui Ranskan eurooppalaisia kumppaneita "strategiseen keskusteluun" maan ydinpelotteen merkityksestä.

– Ranskan elintärkeillä eduilla on nyt eurooppalainen ulottuvuus, Macron sanoi puhuessaan upseereille Pariisissa.

Macronin mukaan Ranskan itsenäinen päätöksenteko ei ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa, että maa on vankkumattoman solidaarinen suhteessaan eurooppalaisiin kumppaneihin.

Ranska on Britannian EU-eron jälkeen unionin ainoa valtio, jolla on ydinaseita. Macron muistutti Ranskan ja Britannian todenneen jo vuosia, että uhka toisen maan elintärkeitä etuja vastaan merkitsee uhkaa molemmille maille.

– Brexit ei muuta tätä millään tavalla, Macron vakuutti.

Ranskan parlamentti on jo osoittanut ydinpelotteen ylläpitoon ja uudenaikaistamiseen 37 miljardia euroa vuosille 2019–25. Macron kuitenkin muistutti maan vähentäneen ydinkärkiensä määrän alle 300:aan, joten sillä on kanttia edellyttää myös muilta asearsenaalin rajoituksia.

Luottamus Venäjän kanssa olisi tärkeää

Macronin mukaan Euroopan maiden ei pidä jäädä katsomoon mahdollisessa uudessa ydinasekilpavarustelussa, vaan tajuta, että sopimusten puutteessa tuo kilpailu käydään niiden omalla maaperällä. Maiden pitäisikin ajaa aktiivisesti kansainvälisten asevarustelujärjestelyjen asiaa ja olla niissä mukana.

Euroopan turvallisuus tukeutuu Macronin mukaan tällä hetkellä vahvaan liittoon Yhdysvaltain kanssa, mutta myös Euroopan omaa itsenäistä puolustuskykyä on parannettava. Tämän vuoksi maiden olisi lisättävä puolustusmenoja.

– Miksi ne eivät ole valmiita asettamaan puolustusbudjettia etusijalle ja tekemään tarvittavia uhrauksia, vaikka vaarat lisääntyvät, Macron kyseli.

Aiempaan tapaansa Ranskan presidentti korosti myös Venäjän merkitystä. Macronin mukaan sellaista eurooppalaista turvallisuuden ja puolustuksen projektia ei voi olla olemassa, johon ei liittyisi pyrkimystä palauttaa luottamus Venäjän kanssa.

---

Korjattu uutista klo 18.25: korjattu 300 ydinasetta ydinkärjiksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat