Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitusneuvotteluissa pohditaan jatkon edellytyksiä iltakuudelta – "Fifty-sixty", arvioi Purra yhteisen linjan löytymistä

Hallitusneuvotteluissa on tarkoitus tarkastella iltakuudelta, mihin puolueiden välillä hiertävissä maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä on edetty.

Aikataulusta kertoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra aamupäivällä Säätytalossa. Purra sanoi, että jos neuvotteluissa ei tule tänään riittäviä tuloksia, hallitusneuvottelut katkeavat.

Tällä viikolla neuvotteluissa on keskitytty perussuomalaisten tahdosta maahanmuuttoon sekä ilmasto- ja energiapolitiikkaan. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) kertoi eilen, että ryhmille on annettu lisäaikaa tälle päivälle yhteisten linjojen löytämiseen. Erityisesti maahanmuuttoryhmän neuvottelijat ovat kokeneet tarvitsevansa lisää neuvotteluaikaa.

Purra ei osannut vielä sanoa, syntyykö tänään tulosta.

– Fifty-sixty, hän totesi.

"Olisi pitänyt tehdä heti alkuun"

Eri puolueet ovat asettaneet hallitusyhteistyölle maahanmuuttoon tai ilmastotoimiin liittyviä ehtoja, ja niitä on siksi pidetty neuvotteluiden avainkysymyksinä.

Purra ja Orpo ovat molemmat sanoneet maahanmuuton olevan kahdesta kiistakohteesta vaikeampi.

Toisaalta puolueiden pitää löytää yhteisymmärrys monista muistakin isoista ongelmakohdista, kuten terveydenhuollon tulevaisuudesta ja valtiontalouden miljardisopeutusten sisällöstä.

Samaan aikaan muut ryhmät eivät neuvottele. Purra piti erittäin järkevänä, että muissa ryhmissä neuvottelu ei tällä hetkellä etene.

– Kuten sanoin alkuviikosta, mielestäni tämä tsekkaus olisi pitänyt tehdä heti alkuun, jotta täällä ei tuhlata ihmisten aikaa ehkä turhaan, Purra sanoi.

Vaikka muut ryhmät eivät virallisesti neuvottele, heidän edustajiaan on nähty ainakin Säätytalossa siitä huolimatta. Yksittäiset neuvottelijat ovat voineet esimerkiksi tehdä omia töitään tai kokoontua oman puolueensa väen kesken. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi eilen kehottaneensa omiaan yhteiseen koordinaatioon.

Henriksson optimistinen

Orpo ei perjantaina aamulla kommentoinut neuvottelujen etenemistä medialle. Hän on aiemmin tällä viikolla sanonut, että neuvotteluissa eletään kohtalon aikoja.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toisti aiemman näkemyksensä, että neuvotteluissa halutaan löytää ratkaisuja. Hän sanoi toivovansa, että ratkaisut myös löydetään.

Suomen poliittisessa lähihistoriassa tyypillistä on ollut, että hallitusneuvotteluihin lähteneet puolueet ovat lopulta muodostaneet hallituksen ilman, että pohjaa on tarvinnut päivittää tai vaihtaa.