Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP:n Skinnari: Kehityspolitiikka ja kauppapolitiikka ovat osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa

Jatkuvuus ja ennustettavuus. Nämä sanat kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) toimitusministeristöstä halusi lähettää seuraajalleen todennäköisesti viimeisen ministerineuvostonsa jälkeen Brysselissä.

– Se oppi ehkä tältä hallitukselta on, että me kirjoitimme Säätytalolla silloisen tulevan pääministerin Antti Rinteen johdolla, että esimerkiksi kehityspolitiikka on osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Mutta kun nyt katsoo, siihen olisi pitänyt lisätä, että kehityspolitiikka, kauppapolitiikka ja oikeastaan kaikki muutkin lohkot ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Skinnarin ajattelu kytkeytyy muutokseen jännitteisemmästä maailmasta, jota myös kauppaministerien pöydässä Brysselissä torstaina pohdittiin. Käsittelyssä olivat EU:n suhde Kiinaan ja Yhdysvaltoihin.

Skinnarin mukaan ministerien ilmeistä näkee nyt, että kasvua pitäisi saada. Yksin kauppapolitiikalla ei hänen mukaansa kuitenkaan löydy vastauksia isoihin kysymyksiin, vaan samalla pitää katsoa kokonaisvaltaisesti esimerkiksi teollisuuspolitiikkaa, innovaatiopolitiikka ja rahoitusta.

– Olemme maailmassa aika uudessa tilanteessa ja sitten meidän pitää löytää niitä luotettavia kumppaneita eri puolilta maailmaa.

Esimerkiksi Suomessa on kuitenkin myös ollut muutoksen aikana paljon pelkoja siitä, alkavatko isommat maat imeä tässä kuviossa pieniltä investointeja.

Dombrovskis: Kiina-suhde epätasapainossa

Komission kaupasta vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat pysyy EU:n tärkeimpänä kauppakumppanina. Samaan aikaan EU:ssa on kuitenkin ollut huolia Yhdysvaltojen vihreästä elvytyspaketista, joka on sisältänyt protektionistista sääntelyä ja sadoilla miljardeilla euroilla tukiaisia. EU:ssa tämä on huolestuttanut, ja Dombrovskiksen mukaan keskustelut tilanteen ratkomiseksi jatkuvat.

Kiina puolestaan on EU:n toiseksi suurin kauppakumppani, mutta tämä suhde on Dombrovskiksen mukaan epätasapainossa. Tasapainoon pitäisi saada kauppataseen alijäämä, "vääristävät käytännöt" taloudessa, strategiset riippuvuudet ja etenkin riippuvuus kriittisistä raaka-aineista, hän listasi.

Konkreettisina päätöksinä ministerit hyväksyivät kokouksessa myös Ukrainaa koskevien tullihelpotusten jatkamisen vuodella.