Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset noudattavat melko huonosti nopeusrajoituksia, kertoo EU-selvitys

Suomalaiset ovat melko huonoja noudattamaan teiden nopeusrajoituksia verrattuna moneen EU-maahan. Asia käy ilmi Baseline- tutkimushankkeesta, jossa kerättiin tieliikenneturvallisuustietoa 18:sta eri EU-maasta yhtenäisillä menetelmillä.

Suomessa moottoriteillä nopeusrajoitusta noudatti 45 prosenttia henkilöautoista. Se oli neljänneksi huonoin tulos niistä 13 maasta, joista tietoja saatiin. Muilla maanteillä Suomi oli nopeusrajoitusten noudattamisessa sijalla 11. Tässä vertailussa tietoja oli 15 maasta.

Vertailussa seurattiin jonojen ulkopuolella ajavia henkilöautoja. Ylinopeudeksi laskettiin jo yhden kilometrin tuntinopeusrajoituksen ylitys.

– Tässä meillä on parannettavaa. Ruotsissakin nopeusrajoituksia noudatetaan paremmin, sanoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin erityisasiantuntija Riikka Rajamäki tiedotteessa.

Harva ajoi matkapuhelin kädessä

Sen sijaan joihinkin EU-maihin verrattuna rattijuoppojen osuus kuljettajista näyttäisi olevan Suomessa vähäinen. Tiedot rattijuopumuksista kerättiin Traficomin mukaan verkkokyselyn avulla. Vastaajista 3,9 prosenttia myönsi ajaneensa autoa edellisten 30 päivän aikana vähintään kerran niin, että rattijuopumuksen promilleraja on saattanut ylittyä.

Osuus oli pienin niistä neljästä maasta, joissa tiedot kerättiin samanlaisella kyselyllä. Esimerkiksi Ruotsissa osuus oli 5,7 prosenttia vastaajista. Ruotsin rattijuopumuksen promilleraja on tosin Suomea alhaisempi.

Lisäksi vain verrattain harva Suomessa ajaa tutkimuksen perusteella matkapuhelin kädessä. Suomalaisista kuljettajista 1,7 prosenttia piti jotain mobiililaitetta kädessä ajon aikana. Osuus oli 15 vertaillusta maasta pienin. Huonoimmin pärjäsi Kypros, jossa mobiililaite oli kädessä 9,4 prosentilla kuljettajista.

Kuljettajia havainnoitiin arkiliikenteessä. Suomessa seuranta tehtiin kameroilla.

Harvaan asutussa maassa pelastajat tulevat paikalle nopeasti

Pelastajat tulevat tutkimushankkeen perusteella Suomessa liikenneonnettomuuspaikalle melko nopeasti, kun ottaa huomioon, miten harvaan asuttu maa Suomi on. Henkilövahinkoja aiheuttaneisiin onnettomuuksiin apu tuli 95 prosentissa tapauksista paikalle 26 minuutissa tai nopeammin. Tulos oli kuudenneksi paras 11 maasta. Saksa oli tässä mittarissa paras, siellä apu vastaaviin onnettomuuksiin tuli 95 prosentissa tapauksista 18 minuutissa tai nopeammin.

EU-komission tiedotteen mukaan tutkimus paljasti, että liikennesääntöjä noudatetaan ympäri unionia hyvin, mutta parantamisen varaa riittää. Tutkimuksen perusteella kuljettajista 1–2 prosenttia ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena. EU-tasolla tämä tarkoittaa miljoonia kuljettajia ja miljardeja vaarallisia kilometrejä vuosittain.

Kaksivuotinen Baseline-hanke päättyi viime vuoden lopussa. Tutkimushankkeen Suomen osuuden toteutti Teknologian tutkimuskeskus VTT, ja sen rahoittivat EU-komissio, Traficom, Väylävirasto ja VTT.