Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puoluejohtajat eivät leikkaisi puolustusmenoista

Kukaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ei ollut valmis tinkimään Suomen puolustusbudjetista Ylen suuressa vaalikeskustelussa torstai-iltana. Vaalitentti käytiin samaan aikaan kuin Turkin parlamentin odotettiin päättävän Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista. Nato-maiden puolustusmenojen pitäisi olla 2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

– Puolustukseen tulemme jatkossakin käyttämään jotakuinkin tämän verran rahaa, linjasi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Perussuomalaisten Riikka Purra muistutti, että puolustusosuus on jo Nato-mailta vaadittavalla tasolla suurten hankintojen takia. Hänen mukaansa perussuomalaiset näkee, että vaadittavan tason tulee täyttyä ja jopa ylittyä.

– Näissä rahoissa ei kannata säästellä.

Myös SDP:n Sanna Marinin mukaan Suomen täytyy tavoitella kahden prosentin tai yli kahden prosentin tasoa tulevaisuudessakin.

Kokoomuksen Petteri Orpo pitää Suomen turvallisuutta ja Nato-jäsenyyden rakentamista seuraavan hallituskauden tärkeinä kysymyksinä. Hän myös totesi, että lupaus kahdesta prosentista on annettu muille Nato-maille.

Samalla puoluejohtajat muistuttivat Suomen ottaneen kantaa sen puolesta, ettei Suomella ole tarvetta tuoda ydinaseita alueelleen. Niitä ei myöskään arveltu Suomelle tarjottavan.

Puoluejohtajista vasemmistoliiton Li Andersson oli ainoa, jonka mielestä Suomi ei voi osallistua Naton harjoituksiin, joissa olisi ydinase mukana.

– Se on asia, johon Suomessa pitää ottaa yhteisesti kantaa, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitossa halutaan, että Suomi on toimija kansainvälisillä areenoilla myös jatkossa ydinaseriisunnan puolesta.

– Että me emme salli ydinaseiden tuomista esimerkiksi Suomen maaperälle tai varastointia tänne. Että Suomi näin ollen myöskin omalta osaltaan pyrkii luomaan vakautta maailmassa muistaen sen, että kun puhutaan ydinaseista, niin puhutaan aseista, jotka muodostava uhan koko ihmiskunnalle.

Esimerkiksi RKP:n Anna-Maja Henriksson mukaan Suomen kannattaa ottaa Natossa osaa kaikkiin niihin harjoituksiin, joista on hyötyä Suomelle.

Saarikko muistutti, että kun Suomi liittyy Natoon, siihen liitytään täysivaltaisesti.

– Emme ole etukäteen sulkeneet mitään mahdollisuuksia ulkopuolelle, Marin puolestaan sanoi.