Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espanjassa inflaatio putosi jo kolmen prosentin tuntumaan – taustalla energian halpeneminen

Espanjassa inflaatio hidastui maaliskuussa ennakkotietojen mukaan 3,1 prosenttiin, kertoo maan tilastoviranomainen. Inflaatio lähes puolittui helmikuusta, jolloin se oli 6,0 prosenttia.

Hintojen nousu hidastui selvästi odotettua enemmän. Uutistoimisto Bloombergin kyselyssä ekonomistit povasivat Espanjan maaliskuun inflaatioksi 3,7 prosenttia. Inflaation jarrutus johtui energian halpenemisesta.

Pohjainflaatio laski vain hieman ja oli 7,5 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu heilahteluille alttiiden energian ja ruoan hintojen vaikutus.

Suunta oli sama myös Saksassa, joskin lasku ei ollut yhtä syvä. Kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa 7,8 prosenttia, kun tahti helmikuussa oli 9,3 prosenttia, kertoi Bloomberg.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennakoi, että inflaatio tulee paikoin rytinällä alas maaliskuussa.

– Energian hinnalla iso rooli. Suomessakin bensa halvempaa kuin vuosi sitten, Kuoppamäki tviittaa.

Kuoppamäen mukaan Euroopan keskuspankki ei voi kuitenkaan sivuuttaa sitä, että pohjainflaatio pysyi maaliskuussa yhä koholla Espanjassa ja mahdollisesti muissakin euromaissa.

Perjantaina saadaan euroalueen inflaatiolukuja EU:n tilastokeskukselta Eurostatilta.