Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leuto talvi ja säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden – Fingrid kiittelee suomalaisia sähkön säästämisestä, jolla oli ajoittain merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen

Kuluneena talvena ei lopulta koettu sähköpulaa, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Sähkön riittävyyden varmistivat leuto talvi, sähkön käytön vähentyminen, tuontisähkön hyvä saatavuus ja kotimaisen tuotannon luotettava toiminta.

Sähköä riitti lopulta koko talven ajan hyvin, eivätkä viime kesänä esiin nousseet uhkakuvat toteutuneet.

Fingrid kiittelee suomalaisia sähkön säästämisestä. Säästämisellä oli Fingridin mukaan ajoittain todella merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen. Käytön vähenemiseen vaikutti sähkön korkea hinta, mutta sähkön säästö oli Fingridin mukaan talvella hyvällä tasolla myös silloin, kun sähkön hinta oli matala.

Varoitus sähköpulasta elokuussa

Fingrid tiedotti sähköpulan riskistä ensimmäisen kerran viime elokuussa.

– Jos pidemmällä pakkasjaksolla sekä tuontiin että tuotantoon liittyvät epävarmuudet toteutuisivat, sähköpulan todennäköisyys verrattuna aiempiin vuosiin kasvaisi merkittävästi. Käytännössä tämä olisi voinut tarkoittaa sitä, että koko Suomen sähköjärjestelmän toiminnan varmistamiseksi olisi jouduttu sähköpulatilanteessa käynnistämään kiertäviä sähkökatkoja, Fingridin käyttötoiminnan johtaja Tuomas Rauhala sanoo tiedotteessa.

Näin ei lopulta tarvinnut tehdä, kun varautuminen ja sähkön säästö auttoivat pahimman yli.

Tiukimmat jaksot ajoittuivat joulukuulle

Sähkön riittävyyden kannalta tiukimmat, yksittäisten päivien mittaisiksi jääneet jaksot ajoittuivat joulukuulle. Fingridin mukaan ensimmäinen tiukka tilanne koettiin joulukuun kolmannella viikolla, kun pakkasjaksolle ajoittui useamman suuren pohjoismaisen voimalaitoksen huoltokeskeytys.

Sähkön säästö nousi tuolloin yksittäisinä tunteina kuitenkin jopa 1 500 megawatin tasolle, ja se varmisti sähkön riittävyyttä. Vertailun vuoksi vihdoin käyttöön otettavan Olkiluoto 3 -ydinvoimalan tuntikeskiteho on noin 1 600 megawattia.

Fingridin mukaan myös kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja yksittäisinä päivinä merkittäväksi noussut tuulivoiman tuotanto auttoivat joulukuun haastavissa päivissä.

Toinen haastava tilanne syntyi 21. joulukuuta, kun Ruotsin ja Suomen väliseen siirtojohtoon tuli vika. Sähkön säästön lisäksi ratkaisevaan rooliin nousi Fingridin mukaan kotimaisen tuotannon luotettavan toiminnan lisäksi Virosta ja muualta Itämeren alueelta saatu korvaava tuontisähkö. Ruotsin ja Suomen välinen rajasiirtoyhteys saatiin myös lopulta korjattua ripeästi.

Talven sähkön käyttöhuippu saavutettiin vasta maaliskuussa. Huippu oli koko 2000-luvun matalin.

Mökkiläiset pihistivät energian käytöstä, kertoo kysely

Energiakriisi on saanut monet kesämökkeilijät säästämään mökin lämmityksessä ja muussa energian käytössä, käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kyselystä. Miltei puolet kyselyyn vastanneista mökkiläisistä kertoo tehneensä joitain muutoksia kesämökkiensä lämmitykseen tai energian käyttöön.

Noin viidennes vastaajista oli säätänyt talvilämmitystä pienemmälle tai jättänyt mökkinsä kylmilleen silloin kun siellä ei itse vietetä aikaa. Uusiutuvaan energiaan, kuten ilma- tai maalämpöön tai aurinkoenergiaan on panostettu noin joka kymmenennellä mökillä.

Lisäksi on tehostettu puulämmitystä, ja mökkien energiatehokkuutta on parannettu lisäeristyksellä tai vaihtamalla kodinkoneita energiatehokkaammiksi. Moni vastaaja myös kertoi suunnittelevansa tekevänsä vastedes erilaisia energiatoimia, kuten hankkivansa aurinkopaneeleja tai ilmalämpöpumpun.

Tutkijoiden mukaan energiatehokkuus- ja ilmastotoimia on monilla mökeillä tehty tai suunniteltu jo ennen energiakriisiä, mutta kallistuneet energian ja polttoaineiden hinnat ovat vauhdittaneet toimia.

Syken kyselyyn vastasi 2 800 mökkiläistä 250 paikkakunnalta.