Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningas Charles Berliinissä: Britannia ja Saksa seisovat Ukrainan rinnalla

Britannia ja Saksa seisovat yhdessä Ukrainan rinnalla taistelussa Venäjän hyökkäyssodan torjumiseksi, Britannian kuningas Charles sanoi Saksassa. Kuningas on Saksassa ensimmäisellä valtiovierailullaan monarkkina.

Charlesin vierailun ensimmäinen päivä huipentui Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin isännöimään juhlaillalliseen Berliinissä.

– Seisomme rinta rinnan suojelemassa ja edistämässä yhteisiä demokraattisia arvojamme. Tämän osoittaa niin selvästi se, että me seisomme yhdessä Ukrainan rinnalla puolustamassa vapautta ja suvereniteettia provosoimattoman hyökkäyksen edessä, Charles sanoi puheessaan juhlaillallisella.

Charlesin ja hänen puolisonsa Camillan oli alun perin tarkoitus aloittaa valtiovierailumatkansa sunnuntaina Ranskasta. Tämä osa matkasta siirrettiin kuitenkin kesään Ranskan laajojen mielenosoitusten vuoksi.

Vastaanotto Brandenburgin portilla

Kuninkaan lentokone laskeutui iltapäivällä Berliinin-Brandenburgin lentoasemalle. Kiitoradan punaisella matolla oli vastassa sotilaiden rivistö, joka tervehti kuningasparia kunnialaukauksilla.

– Odotamme kovasti kaikkien niiden tapaamista, jotka tekevät tästä maasta niin erityisen. On suuri ilo jatkaa maidemme pitkään jatkuneen ystävyyden syventämistä, Charles ja Camilla sanoivat kuninkaallisen perheen Twitter-tilillä.

Lentokentältä Charles jatkoi matkaansa Brandenburgin portille, jossa Steinmeier puolisonsa Elke Büdenbenderin kanssa otti kuningasparin muodollisesti vastaan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kuuluisaa Brandenburgin porttia käytetään valtiovieraan vastaanottamiseen. Britannian liput liehuivat Unter den Lindenin kadulla Saksan ja EU:n lippujen rinnalla.

Ranskan ja Saksan valikoituminen kuningasparin ensimmäisiksi valtiovierailukohteiksi on tulkittu Britannian halukkuudeksi vahvistaa brexitin jälkeisiä suhteita EU:n johtaviin valtioihin. Liittopresidentti Steinmeier kiittelikin Charlesia Saksan valinnasta matkakohteeksi.

– Kuusi vuotta sen jälkeen kun Britannia aloitti eronsa Euroopan unionista, avaamme uuden luvun suhteissamme, Steinmeier sanoi iltapäivällä tervetuliaispuheessaan Brandenburgin portilla Berliinin keskustassa.

Steinmeier sanoi Saksan valinnan vierailun kohteeksi olevan hieno ele ja tärkeä merkki Saksan ja Britannian suhteille.

Vierailu kiinnostaa saksalaisia

Brandenburgin portille oli kerääntynyt yleisöä jo tunteja ennen kuningasparin saapumista. 50-vuotias vaatekaupan myyjä Anja Wieting kertoi ottaneensa vapaapäivän ja ajaneensa tyttärensä kanssa viisi tuntia Berliiniin.

– Tämä on kuninkaan vierailu Saksaan. Haluamme juhlistaa sitä, riippumatta siitä kuinka pitkä jono on, Wieting sanoi ja kertoi nauttivansa suurista seremonioista.

Britannian kuninkaalliseen perheeseen kohdistuu Saksassa paljon kiinnostusta, ei vähiten siksi, että suvun juuret ovat Saksassa. Charlesin äiti, viime vuonna kuollut kuningatar Elisabet kävi Berliinissä ensimmäisen kerran kylmän sodan aikana vuonna 1965, jolloin kaupunki oli jaettu idän ja lännen välillä.

Charles itse on käynyt Saksassa 40 kertaa ja puhuu sujuvaa saksaa.

Valtiovierailu Saksassa sisältää muun muassa Charlesin puheen Saksan parlamentissa eli liittopäivillä. Hän tapaa myös Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja vierailee luomutilalla Brandenburgin osavaltiossa. Kuningaspari käy myös toisen maailmansodan muistokohteissa muun muassa Hampurissa.

---

Lähteenä myös BBC.