Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi kutsui Venäjän Ruotsin-suurlähettilään puhutteluun Nato-uhkailun vuoksi

Ruotsi kertoi keskiviikkona kutsuneensa Venäjän Ruotsin-suurlähettilään puhutteluun suurlähetystön Facebook-sivuilla julkaistun kirjoituksen vuoksi, jossa Venäjä näyttää uhkailevan Ruotsia sotilasliitto Natoon liittymisen seurauksilla.

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan kyseessä on operaatio, jolla yritetään vaikuttaa Ruotsiin, minkä vuoksi Ruotsi esittää vastalauseen.

– Ruotsin turvallisuuspolitiikasta päättää Ruotsi, ei kukaan muu, Billström napautti.

Venäjän suurlähettilään Viktor Tatarintsevin pitkän kirjoituksen otsikkona on Ruotsin askel tyhjyyteen. Siinä suurlähettiläs muun muassa toteaa, että Washingtonin "hurmaamat" ruotsalaiset poliitikot heittävät tahallaan kansansa Nato-kuiluun.

– Mutta niiden ruotsalaisten, jotka ovat hiljaisesti samaa mieltä näin tuhoisasta valinnasta, ei pitäisi syyttää ääneen hallitustaan, kun käy selväksi, mitä tapahtui kerran hyvinvoivalle maalle, jonka sosioekonominen malli ja itsenäinen ulkopoliittinen linja ovat olleet monille maille esimerkkinä,

Tatarintsev myös vihjaili Venäjän vastatoimista.

– Kun Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, Venäjän ja Naton välinen raja lähes tuplaantuu. Jos luulette sen parantavan Euroopan turvallisuutta, voitte olla varmoja, että vihollisblokin jäsenistä tulee Venäjän vastatoimien, myös sotilaallisten, oikeutettuja kohteita, lähettiläs kirjoittaa.