Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus: Valtio sai käyttää etuosto-oikeuttaan Kemiönsaaressa lähellä Puolustusvoimien varikkoaluetta

Turun hallinto-oikeuden mukaan valtio sai viime vuonna käyttää etuosto-oikeuttaan kiinteistökaupoissa Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa.

Osa kyseessä olevasta kiinteistöstä rajoittuu Puolustusvoimien käytössä olevaan Skinnarvikin varikkoalueeseen ja sijaitsee osin sen suoja-alueella. Valtion mukaan etuosto-oikeuden käyttö oli tarpeen maanpuolustuksen sekä alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja turvaamisen takia.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun valtio käytti lain suomaa etuosto-oikeutta suojatakseen strategisesti tärkeitä alueita.

Valtion päätöksestä valitti hallinto-oikeuteen Meripesä Paradise -niminen yhtiö, joka halusi ostaa aiemmin lomakylänä toimineen alueen. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen ja katsoi, että valtion etuosto-oikeuden käyttämiselle oli lainmukaiset edellytykset.

Hallinto-oikeuden mukaan etuosto-oikeuden käyttäminen ei edellyttänyt konkreettista näyttöä siitä, että etuoston kohteena olevaa kiinteistöä aiotaan käyttää tavalla, joka vaarantaa maanpuolustusta taikka alueellisen koskemattomuuden valvontaa ja turvaamista.

– Kun edellä todetun lisäksi otetaan huomioon Skinnarvikin alueen käyttötarkoitus, on (valtiovarain)ministeriö voinut katsoa kiinteistön hankkimisen olevan tarpeen maanpuolustuksen sekä alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja turvaamisen takia, oikeus katsoi ratkaisussaan.