Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien tyytyväisyys pankkeihin kääntyi laskuun

Suomalaisten kuluttajien tyytyväisyys pankkeihin on laskenut selvästi kuluneen vuoden aikana, ilmenee lainavertailupalvelu Sortterin teettämästä kyselystä. Vuosi sitten reilu kolmannes oli tyytyväisiä pankkiinsa, mutta uudessa kyselyssä tyytyväisiä oli vajaa neljäsosa.

Tyytyväisimpiä olivat S-pankin asiakkaat, mutta Danske Bank oli ainoa pankki, joka sai viime vuotta paremman arvion. Eniten tyytymättömyyttä herättivät pankkipalvelujen hinnoittelu ja henkilökohtaisen palvelun saatavuus. Harva vastanneista kuitenkaan suunnitteli pankin vaihtamista. Erittäin todennäköisesti vaihtoa suunnitteli vain kolme prosenttia.

Taloustutkimuksen toteuttamasta kyselystä ilmenee myös, että kuluttajien ostovoima on laskenut tuntuvasti. Yli puolella jää vähemmän rahaa käyttöön kuin vuosi sitten. Viidesosalla kotitalouksista jää pakollisten menojen jälkeen käyttöön alle 200 euroa kuukaudessa.

Nuoret ovat kyselyn mukaan pahiten pinteessä, sillä 18–25-vuotiaista vastaajista 70 prosenttia on joutunut tinkimään elintarvikkeista, päivittäistavaroista ja lääkkeistä. Vain kolmetoista prosenttia kotitalouksista on kasvattanut ostovoimaansa vuoden takaisesta.

Kyselyyn vastasi reilut tuhat ihmistä helmikuun lopulla. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Vastaava kysely on toteutettu vuodesta 2020 alkaen.