Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Vaalikausi päätetään juhlavin menoin, pandemia riepotteli liikunta-alan yrityksiä, Biden arvosteli Israelia

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Metsähallituksen sanotaan ryhtyneen poikkeuksellisiin toimiin saadakseen näkemyksensä läpi kansallispuiston laajentamisessa

Metsähallituksen toiminta Kainuun ja Pohjois-Savon alueilla sijaitsevan Tiilikkajärven kansallispuiston laajentamishankkeessa ihmetyttää osaa valmisteluissa mukana olleista. STT:lle kerrotaan Metsähallituksen pyrkineen vaikuttamaan kansallispuiston laajentamislain lausuntovaiheessa tärkeimpiin lausunnonantajiin siten, että näiden lausunnoissa näkyisivät Metsähallituksen toiveet.

STT on haastatellut laajentamisen alulle pannutta Rautavaaran kuntaa ja Pohjois-Savon liittoa sekä käynyt muita taustakeskusteluita.

Metsähallitus sanoo, ettei ole pyrkinyt vaikuttamaan kenenkään muiden lausuntoihin vaan on kertonut oman kantansa ja pyrkinyt etsimään kompromissia.

Ratkeaako siivoojien ja kiinteistönhoitajien työriita tänään? Osapuolten annettava vastaus sovintoehdotukseen

Kiinteistöpalvelualan työriidan osapuolten on annettava tänään kello 11:een mennessä vastaus valtakunnansovittelijan sovintoehdotukseen.

Valtakunnansovittelija antoi tiistaina kolmannen sovintoehdotuksen kiinteistöpalvelualaa koskevassa työriidassa.

Työriidan osapuolet Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat ry voivat joko hylätä tai hyväksyä ehdotuksen. Jos jompikumpi osapuolista hylkää ehdotuksen, siivoojien ja kiinteistönhoitajien seuraava lakko alkaa torstaina.

Kolme vuorokautta kestävän lakon piiriin kuuluisi noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä.

Tutkimus: Oulu on ainoa vetovoimaansa kasvattanut suuri kaupunki, Tampere jatkaa suosituimpana

Oulu on kasvattanut vetovoimaansa ainoana kaupunkina Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa, ilmenee tutkimusyhtiö T-Median vuosittaisesta tutkimuksesta.

Kyselytutkimuksen mukaan Tampere jatkaa edelleen Suomen vetovoimaisimpana kaupunkina. Oulu on kuitenkin noussut vetovoimaisuudessa jaetulle toiselle sijalle Kuopion rinnalle. Seuraavaksi vetovoimaisimpana kaupunkina pidetään Jyväskylää.

Pääkaupunkiseutu sen sijaan kärsii edelleen kalliista kustannusrakenteestaan.

Tutkimus toteutettiin vuodenvaihteessa, ja siihen osallistui noin 1 400 suomalaista.

Vaalikausi päätetään juhlavin menoin – Niinistö ja Vanhanen puhuvat eduskunnassa

Vaalikausi päätetään keskiviikkona juhlavin menoin. Puoliltapäivin järjestetään ensin ekumeeninen valtiopäiväjumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksessa saarnaa Lapuan hiippakunnan piispa Matti Salomäki.

Puoli kahden aikaan iltapäivällä presidentti Sauli Niinistö puhuu eduskunnan täysistuntosalissa ja julistaa vaalikauden päättyneeksi.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) lausuu myös jäähyväissanat eduskunnalle. Puhemies tarjoaa sen jälkeen päättäjäiskahvit Valtiosalissa.

WWF:n kysely: Miltei puolet huomioi ilmastonmuutoksen ja luontokadon äänestäessään, mutta lähes yhtä moni ei

Lähes puolet ympäristöjärjestö WWF:n kyselyyn vastanneista kertoo ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikuttavan siihen, ketä he äänestävät eduskuntavaaleissa. Kysely on toteutettu maaliskuun puolivälissä.

46 prosenttia vastaajista kertoi olevansa täysin tai melko samaa mieltä siitä, että ilmastonmuutos ja luontokato vaikuttavat omaan äänestyspäätökseen. Täysin tai melko eri mieltä olevia oli lähes yhtä paljon, 43 prosenttia.

Kantar Publicin aiemmin tässä kuussa toteuttamaan kyselyyn vastasi reilut tuhat ihmistä. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Liikenteessä kannattaa tänään olla tarkkana maan itäosassa

Ilmatieteen laitos varoittaa tänään huonosta ajokelistä koko maassa eteläisintä Suomea ja Lounais-Suomea lukuun ottamatta. Erittäin huonosta ajokelistä varoitetaan maan kaakkois- ja itäosissa.

Kaakosta saapunut lumisadealue voi kerryttää idässä paikoin jopa 10–20 senttiä lunta. Pohjoisessa lunta voi sataa 5–15 senttiä. Maan etelä- ja länsiosissa sää on poutainen ja aurinkokin voi pilkahdella.

Päivälämpötilat ovat tänään Etelä-Suomessa nollan ja muutaman pakkasasteen paikkeilla. Pohjois-Suomessa pakkasta on viidestä kymmeneen astetta.

Pandemia riepotteli liikunta-alan yrityksiä

Koronapandemia koetteli liikunta-alalla kovimmin sisäliikuntapalveluja tarjoavia yrityksiä. Kuntien liikuntapalveluiden tarjonta on jo pääosin pandemiaa edeltävällä tasolla, mutta asiakasmäärät eivät ole palautuneet ennalleen. Seuroissa pandemia näyttää seisauttaneen talouden kasvun ja toiminnan ammattimaistumisen.

Pandemia-ajan vaikutuksia liikunta-alaan selvitettiin valtion liikuntaneuvoston tilaamassa Liikuntatoimialan tilannekuva -selvityksessä.

Selvityksen aineiston muodostivat tammi–helmikuussa tehdyt kyselyt kuntien liikuntatoimille, liikunta- ja urheiluseuroille, lajiliitoille ja järjestöille sekä liikuntatoimialan yrityksille.

CNN: Sotilaallinen toiminta Zaporizhzhjan ydinvoimalan läheisyydessä lisääntymään päin

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoo uutiskanava CNN:lle, että sotilaallinen toiminta Zaporizhzhjan ydinvoimalan läheisyydessä Ukrainassa on lisääntymään päin.

Venäjän miehittämän voimalan läheisyydessä on entistä enemmän sotilaita, sotilasajoneuvoja ja tykistöä, kertoo IAEA:n johtaja Rafael Grossi CNN:lle.

Grossi vierailee voimalassa pian toista kertaa. IAEA:lla on ollut pysyvä edustus paikan päällä voimalassa viime syyskuusta lähtien.

Grossin mukaan voimala kärsii jatkuvasti sähkökatkoksista. Venäjän hyökkäyksen on katsottu vaarantavan ydinturvallisuutta Ukrainan suurimmassa ydinvoimalaitoksessa.

Biden tuomitsi Putinin suunnitelmat ydinaseiden tuomisesta Valko-Venäjälle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tuominnut Venäjän presidentti Vladimir Putinin julkistamat aikeet tuoda ydinaseita liittolaisensa Valko-Venäjän alueelle. Bidenin mukaan tällaiset puheet ovat vaarallisia ja huolta herättäviä.

Biden esitti kommenttinsa toimittajille Valkoisen talon ulkopuolella palattuaan helikopterilla vierailultaan Pohjois-Carolinaan.

Putin kertoi lauantaina määräävänsä Venäjän taktisten ydinaseiden siirroista Valko-Venäjälle. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan vielä ei ole nähty merkkejä ydinaseiden siirroista. (Lähde: AFP)

Biden arvosteli Israelia – Netanjahulle ei tipu kutsua Valkoiseen taloon lähiaikoina

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on arvostellut julkisesti maansa läheistä liittolaista Israelia. Pohjois-Carolinassa toimittajille puhuneen Bidenin mukaan Israel ei voi jatkaa nykyisellä tiellään oikeusjärjestelmänsä uudistuksissa.

Israelissa valtavia mielenosoituksia nostattanut lakiuudistus on pantu jäähylle, mutta hallitus ei ole luopunut siitä. Uudistus heikentäisi maan korkeimman oikeuden asemaa laillisuusvalvojana. Mielenosoittajat pitävät hanketta uhkana maan demokratialle.

Biden myös sanoi, ettei Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua olla kutsumassa vierailulle Valkoiseen taloon ainakaan lähiaikoina. (Lähde: AFP)

Carolina kärsi tappion neljästi verkkoa heiluttaneelle Tampa Baylle - Antti Raanta oli poissa maalilta

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes on kärsinyt kirvelevän tappion vierailemassa olleelle Tampa Bay Lightningille. Tampa Bay otti isännistä yksipuolisen 4–0-voiton toisen ja kolmannen erän vahvalla suorittamisellaan.

Suomalaismaalivahti Antti Raanta oli poissa pelistä alavartalovamman vuoksi, ja Carolinan maalia vahti venäläispelaaja Pjotr Kotshetkov.

Carolina on liigan itäisen konferenssin kakkossijalla Boston Bruinsin perässä.

Bostonin vieraana ollut Nashville Predators voitti ottelun 2–1. Nashvillen maalilla vahtinut Juuse Saros torjui 35 kertaa.