Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos teet liian paljon töitä, sinulla voi olla muita suurempi riski saada aivoverenvuoto

Pitkiä työpäiviä puurtavat saattavat sairastua aivoverenvuotoihin ja luultavasti myös aivoinfarkteihin muita todennäköisemmin. Asia käy ilmi Occupational & Environmental Medicine -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, josta uutispalvelu Duodecim kertoi tiistaina.

Tutkimukseen osallistui 160 000 aikuista, joista 21 000 oli säännöllisesti tehnyt yli kymmentuntisia työpäiviä yli kymmenen vuoden ajan. Tutkimustulokset osoittivat, että pitkää päivää säännöllisesti painavat sairastuivat aivoinfarktiin noin 1,5 kertaa ja aivoverenvuotoon 2,5 kertaa todennäköisemmin.

Kun mukaan huomioitiin myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, yhteys koski kuitenkin enää vain aivoverenvuotoja.

Duodecimin tiivistelmässä todetaan tulosten viittaavan siihen, että pitkät työpäivät voivat suoraan suurentaa aivoverenvuotojen riskiä. Aivoinfarktiriski todennäköisesti sen sijaan välittyy muilla riskitekijöillä.

– Pitkiä työpäiviä tekevien on aiemminkin osoitettu sairastuvan aivoverenkiertohäiriöihin tavallista todennäköisemmin, Duodecimin artikkelissa huomautetaan.