Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maaliskuu on ollut tavanomaista sateisempi ja kylmempi – kulunut talvi ei ole kuitenkaan ollut poikkeuksellinen

Maaliskuu on ollut tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen. Kuukausi on ollut tähän asti myös poikkeuksellisen sateinen maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoisessa sademäärät eivät ole poikenneet yhtä paljon tavanomaisesta.

Kuluva talvi ei ole Siiskosen mukaan kuitenkaan ollut erityisen poikkeuksellinen, kuten ei myöskään maaliskuun kylmyys.

– Esimerkiksi vuosina 2018 ja 2021 oli kylmempi maaliskuu kuin mitä nyt on. Suomen talvissa on aina ollut paljon vaihtelua sekä lämpötiloissa että sateiden määrissä, Siiskonen sanoo.

Kuluvan vuoden tammikuu ja helmikuu olivat tavanomaista lauhempia ja vähäsateisempia.

Talvi on päässyt tekemään paluun myös etelässä viime päivien aikana, kun maahan saapui uusia lumisadealueita. Runsaat lumisateet kevättalvena eivät Siiskosen mukaan myöskään ole poikkeuksellisia.

– Jää vielä toki nähtäväksi, kertyykö lunta nyt poikkeuksellisen paljon.

Talven pakkasennätys mitattiin poikkeuksellisen myöhään

Kuluneen talven pakkasennätys rikkoontui viime viikon perjantain vastaisena yönä Kittilässä. Siellä lämpötila laski 37,5 pakkasasteeseen.

Tämä lukema on Ilmatieteen laitoksen tilastojen myöhäisin talvikauden pakkasennätys. Tilastoja on mitattu Siiskosen mukaan vuodesta 1959 lähtien.

– Tuo pakkaslukema on kuitenkin lauhemmasta päästä, jos verrataan talvien alimpiin lämpötiloihin keskimäärin, Siiskonen sanoo.

Etelässä lumi on sulanut tämän talven aikana pois useamman kerran lähes kokonaan. Tämän jälkeen lumi on kuitenkin satanut takaisin maahan. Tilanne ei ole Siiskosen mukaan epätavallinen.

– Kyllähän sitä on etelässä ennenkin tapahtunut. Joinakin talvina lämpötila voi sahata paljon ja voi sataa vettä ihan sydäntalven aikana.

Siiskonen korostaa, että lumen määrään ei vaikuta ainoastaan lämpötila vaan myös sateisuus. Maaliskuun lumisateita on avittanut kuukauden poikkeuksellinen sateisuus.

Lumisateet jatkuvat runsaina tiistaina

Lumisateet jatkuvat myös tiistaina, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Suomen yllä tällä hetkellä liikkuva lumisadealue siirtyy tiistaina kohti maan keskiosan pohjoispuolta. Viimeistään iltapäivällä maahan saapuu kuitenkin myös uusi lumisadealue, joka voi tuoda lisää sateita maan itäpuolelle.

– Idässä lunta voi kertyä ehkä neljätoista senttiä, Tuomala sanoo.

Lumikertymät vaihtelevat eri puolilla maata. Esimerkiksi lännessä lumisateet tulevat olemaan maltillisempia. Keskimäärin lunta kertyy kuitenkin noin kymmenen sentin verran. Sateet eivät yllä tiistaina Lappiin saakka.

Lämpötilat pysyttelevät tiistaina etelässä nollarajan tuntumassa. Maan keskiosissa voi olla pikkupakkasta, kun taas lapissa lämpötilat liikkuvat kahden ja kymmenen pakkasasteen välillä.

Maan etelä- ja keskiosiin on annettu tiistaina varoitukset huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä. Lisäksi läntisille merialueille on annettu kovan tuulen varoituksia.

Idässä voi kertyä keskiviikkona jopa 20 senttiä lunta

Lumisateet jatkuvat Tuomalan mukaan runsaina maan itäosissa keskiviikkona. Lunta voi kertyä idässä tuolloin jopa 20 senttiä.

– Sen sijaan etelässä sateet alkavat hiljalleen väistyä ja siirtyä pohjoisempaa keskiviikkona. Etelässä tulee kertymään lunta tuolloin enää vain muutamia senttejä, Tuomala sanoo.

Lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa muutamissa pakkasasteissa. Lapissa lämpötila voi laskea neljän ja kahdeksan pakkasasteen välille.

Ajokelivaroituksia on annettu keskiviikkona lähes koko maahan. Maan itäosissa ajokeli voi muuttua erittäin huonoksi.

Lumisateet heikkenevät ja keskittyvät Tuomalan mukaan maan pohjoispuolelle. Ensimmäinen selvästi poutainen päivä laajemmalla alueella on kuitenkin luvassa vasta sunnuntaina.

Talvisesta maaliskuusta ei voi vetää johtopäätöksiä kesän suhteen

Voiko maaliskuun talvisesta säästä päätellä, että kesä tulee myöhään tänä vuonna? Siiskosen mukaan kesästä ei voida tällaisia ennustuksia tehdä.

– Tilastoissa ei näy sellaista, että kylmät talvikuukaudet tai kylmä maaliskuu tarkoittaisi vaikka kylmää tai kuumaa kesää. Sillä ei ole myöskään vaikutusta termisen kesän alkamisen ajankohtaan.

Termisellä kesällä tarkoitetaan aikaa, jolloin vuorokauden keskilämpötila on pysyvämmin vähintään kymmenen astetta plussalla. Tyypillisesti tämä aika on alkanut Siiskosen mukaan eteläisessä Suomessa toukokuun loppupuolella.

Lämpötilavaihtelut voivat muuttua Siiskosen mukaan muutenkin hyvin nopeasti. Sankat lumisateet eivät tarkoita aina sitä, että lämpimiä kelejä jouduttaisiin odottamaan pitkään.

– Esimerkiksi vuoden 2021 toukokuussa oli tapaus, jossa Pohjois-Karjalassa satoi lähes kaksikymmentä senttiä lunta yhden vuorokauden aikana. Alle viikko myöhemmin samalla alueella mitattiin jo hellettä, Siiskonen sanoo.