Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Revontulien todennäköisyys koholla maan etelä- ja keskiosissa – Ahvenanmaalla mitattiin vuoden toistaiseksi korkein lämpötila

Revontulien todennäköisyys on koholla maan etelä- ja keskiosissa tänään ja huomenna, kertoo Ilmatieteen laitos. Magneettinen aktiivisuus on koholla, ja pienet myrskyjaksotkin ovat mahdollisia.

Ilmatieteen laitos kertoi tänään iltapäivällä, että meneillään on magneettinen myrsky.

– Jos aktiivisuus jatkuu iltaan asti, tänään on hyvät mahdollisuudet revontulille myös eteläisessä Suomessa, Ilmatieteen laitos tviittasi.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kommentoi, että sääennuste ei näytä kovin lupaavalta Lapin eteläpuolella. Ursa kuitenkin sanoo, että taivasta kannattaa pitää silmällä pimeän tullen, jos pilvipeite tai sumu eivät sittenkään häiritsisi ja revontulia pääsisi näkymään.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen arvioi, että Etelä-Suomessa parhaat mahdollisuudet revontulien havaitsemiseen voisivat olla alkuyöstä, suunnilleen kello 22–02. Yön edetessä pilvisyyden ja sumun todennäköisyys kasvaa.

– Alkuyöhön tähtäisin ja toivoisin, että jokin selkeämpi alue kohdalle sattuu, Korhonen sanoo STT:lle.

Lauantaina magneettinen aktiivisuus alkanee hiipua

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla kerrotaan, että Maahan alkaa vaikuttaa tänään seuraava suurempi koronan aukko. Lisäksi pieni massapurkaus voi hipaista Maata.

Koronan aukko tarkoittaa Auringon uloimmassa kaasukehässä eli koronassa olevaa aluetta, jossa Auringon magneettikenttä on rakenteeltaan avoin eikä pidättele aurinkotuulen lähtöä.

Massapurkaus taas on tapahtuma, jossa Auringon pinnalta irtoaa avaruuteen tavanomaista aurinkotuulta tiheämpi kaasupilvi.

Lauantaina magneettinen aktiivisuus alkaa todennäköisesti jo hiipua, Ilmatieteen laitos arvioi. Lauantaina revontulien todennäköisyys on ennusteen mukaan pienehkö maan etelä- ja keskiosissa.

Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

Vuoden toistaiseksi korkein lämpötila mitattiin tänään Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla mitattiin torstaina vuoden toistaiseksi korkein lämpötila, 10,2 astetta, kertoo sääpalveluyritys Foreca. Lämpötila mitattiin Jomalan Jomalabyn havaintoasemalla.

Aiemmat tämän vuoden ennätyslukemat oli kirjattu Kaarinassa helmikuun puolivälissä, kun lämpötila kohosi 9,1 asteeseen.

Forecan mukaan Ahvenanmaalle ja maan eteläosaan on virrannut lounaasta lämpimämpää ilmaa.

– Myös etelässä käydään kuitenkin perjantain vastaisena yönä ehkä aivan rantaviivaa lukuun ottamatta hieman pakkasella, sanoo meteorologi Joonas Koskela Forecan verkkosivuilla.

Toisaalta Lapissa lämpötilat ovat torstaina hätyytelleet vuoden tähän asti kylmintä lukemaa, Foreca kertoo. Itä-Lapin Savukoskella mitattiin varhain torstaiaamuna –34,8 astetta, kun talven kylmin lämpötila on Utsjoella 6. maaliskuuta mitattu –35,0 astetta.

Lapissa mitatut lämpötilat ovat ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmiä, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä.

Uusi sadealue lähestyy

Ilmatieteen laitoksen mukaan sadealue on väistymässä itään ja sää poutaantuu yöksi koko maassa.

Perjantaina aamulla lännestä saapuu uusi sadealue. Maan etelä- ja keskiosissa on aamulla lännestä alkaen lumi- tai vesisadetta. Pohjoisempana sateet tulevat lumena.

Joet voivat tulvia paikoin alavimmille pelloille Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla.