Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hugh Jackman sai roolin Isä-elokuvan ohjaajan uudesta elokuvasta – The Son käsittelee mielenterveysongelmia ja perhesuhteita

Näyttelijä Hugh Jackman tunnetaan salskeana Hollywood-tähtenä, jonka menestyselokuviin kuuluu musikaaleja, jännäreitä ja ison rahan draamaa. X-Men-elokuvien Wolverinena hän toi supersankarielokuviin epätavallista vakavuutta.

Australialainen Jackman ja teatterintekijänä tunnettu ranskalainen Florian Zeller olivat toistensa mielessä, kun Hollywoodissa asti kuumaksi nimeksi nousseen Zellerin kerrottiin etsivän pääosan esittäjää elokuvaansa The Son.

– Rakastin Zellerin edellistä elokuvaa Isä, ja olimme melkein tehneet teatterin parissa töitä kerran aiemmin, Jackman kertoo haastattelussa Venetsian elokuvajuhlilla.

Isä oli suuri menestys ja toi nimiosaa esittäneelle Anthony Hopkinsille Oscarin.

Jackmanin agentti oli vihjannut, että newyorkilaisen perheenisän pääosa The Sonissa oli auki, mutta ehkä jo mennyt toisaalle. Zellerille soittaessaan Jackman oli kertomansa mukaan suorastaan peloissaan.

– Jännitti, saanko roolin, koska se on niin rankka ja enemmän jännitti, mitä jos en saa.

Puhelu ei kestänyt pitkään, sillä sekä ohjaaja että näyttelijät olivat valmistautuneet sanomaan kyllä. Jackman kertoo ehtineensä kuvailla näytelmätekstin lukemisen herättäneen pakottavan tarpeen tehdä The Son. Hänen roolihahmonsa Peter on oman, julman isänsä syvästi traumatisoima.

– En ole koskaan näytellyt tämän kaltaista roolia, Jackman sanoo.

– Haluan elämääni turvallisuutta, olen ehkä kontrollinhaluinen siinä mielessä. Mutta turvallisuutta ei voi koskaan taata, ei elämässä eikä näyttelijänä.

Teatteritausta yhdisti

Isä oli ranskalaisen Zellerin ensimmäinen oma elokuvaohjaus. Kuten Isä, myös The Son perustuu ohjaaja-käsikirjoittajan omaan näytelmään. Sitä on esitetty Suomessakin nimellä Poika. The Sonin tekeminen oli kuitenkin melko tavanomaista elokuvatyötä, Jackman kertoo. Esimerkiksi harjoittelulle ei ollut varattu kovin pitkää aikaa.

– Mutta kuten Florian, minäkin tulen teatteritaustasta. Se heti yhdisti meitä ja toi luottamusta. Rakastin tätä prosessia.

The Son on kertomus isän rakkaudesta poikaansa kohtaan ja tragediasta, joka ei ehkä ole vältettävissä. Jackmanin mukaan vanhempien huolenpito voi olla ongelmallista. Pitäisi kyetä myöntämään, että aina ei tiedä, mitä toisen vuoksi voi tehdä.

– Uskon, että elokuva aloittaa parhaat keskustelut juuri siitä, miten vähän me tiedämme, näyttelijä sanoo.

Jackman kertoo näytelmän ja käsikirjoituksen olleen hänelle liikuttavia tavalla, jossa hänen on mahdoton erottaa oma vanhemmuutensa itse teoksesta.

– Parhaassa tapauksessa elokuva muistuttaa, ettemme ole yksin ja kannustaa ajattelemaan omaa menneisyyttä rakentavasti.

Hopkinsin omistautuminen teki vaikutuksen

Jackmanin näyttelemän Peterin mielenterveysongelmaista teini-ikäistä poikaa esittää Zen McGrath. The Sonin muissa rooleissa nähdään Vanessa Kirby, Laura Dern sekä Anthony Hopkins, joka esittää Peterin isää yhdessä tärkeässä kohtauksessa.

– Näytteleminen Hopkinsin kanssa oli huikeaa, se oli niitä unelman toteutumisen hetkiä, jolloin saat olla yhdessä jonkun koko ikäsi ihaileman kanssa, Jackman sanoo.

– Se on hyvin harvinaista näyttelijällekin.

Ennen kuvauksia Hopkins lähetti Jackmanin mukaan lukuisia sähköposteja, joissa veteraaninäyttelijä pohti kohtauksen tekotapaa ja omia ratkaisujaan. Nyt 85-vuotias Hopkins halusi olla todella tarkka.

–  Tuossakin vaiheessa uraansa, vaikka kohtaus on pieni, hän laittaa siihen kaikkensa, Jackman sanoo.

– Se on upeaa, se on merkki todellisesta omistautumisesta.

Vaisumpi vastaanotto

Florian Zellerin edellinen ohjaus Isä kertoi miehestä, jonka elämää ja perhesuhteita muistisairaus hajottaa palasiksi. Pääosia esittivät Anthony Hopkins, Olivia Colman ja Mark Gatiss. Isä sai hyvän kriitikkovastaanoton sekä kuusi Oscar-ehdokkuutta. Hopkins voitti Oscarin miespääosasta ja Zeller käsikirjoituksestaan.

The Sonin vastaanotto on ollut nihkeämpi. Sitä on kuvailtu hyvää tarkoittavaksi melodraamaksi, joka on julma hahmoille ja katsojalle. Elokuvan puolustajista Guardianin kriitikko Peter Bradshaw kuvaili elokuvaa voimakkaaksi, ylisti Hugh Jackmanin roolityötä ja pohti The Sonin aiheeksi keski-ikäisten pelkoja ja ymmärtämättömyyttä nuoria kohtaan.

Oscar-ehdokkuuksia The Son ei saanut. Suomessa se tulee ensi-iltaan 24. maaliskuuta, mutta ei lainkaan Finnkinon teattereihin ja ainoastaan erikoisnäytöksiin BioRex Cinemas -ketjun teattereissa. The Sonia esittävät useat pienemmät teatterit ympäri maata.