Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

HS: Sotaa välttelevien venäläismiesten turvapaikkahakemukset on jäädytetty – hakemusten määrä vähentynyt selvästi syksystä

Turvapaikkahakemukset on jäädytetty sotaa välttelevien venäläismiesten osalta.

Maahanmuuttovirasto Migrin turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen kertoo Helsingin Sanomissa, että sellaisten hakijoiden, joihin liikekannallepano vaikuttaa, hakemuksia ei edelleenkään ratkaista. Liikekannallepano vaikuttaa suurimpaan osaan venäläisten miesten hakemuksista.

HS:n mukaan hakemusten jäädyttämisen syynä on se, että Venäjän maatiedon päivittäminen on yhä kesken. Lehtisen mukaan päätösten tekemiseksi on tiedettävä, mitä asepalveluksesta kieltäytymisestä käytännössä seuraa, mitä rintamalle joutuminen tarkoittaisi ja ketä liikekannallepano koskee.

– Se ei helpota asiaa, että tilanne Venäjällä on vähän epäselvä. Eri asioista tulee uutta tietoa aika tiuhaan, Lehtinen sanoo HS:lle.

Lehtisen mukaan turvapaikkaprosessit eivät kokonaisuudessaan ole jumissa, vaan turvapaikkapuhutteluja on tehty koko ajan. Turvapaikkapuhutteluissa selvitetään henkilön tausta ja kansainvälisen suojelun tarve hakijan kertomuksen perusteella.

Venäläisten tekemien turvapaikkahakemusten määrä kasvoi syyskuun lopulla heti sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta. HS:n mukaan syyskuun jälkeen kaksi kolmasosaa venäläisten turvapaikkahakemuksista on tullut miehiltä.

Venäläisten turvapaikkahakemukset ovat vähentyneet selvästi liikekannallepanon aiheuttaman nousun jälkeen. Alkuvuonna hakemuksia on tullut yhteensä reilut 100, kun lokakuussa hakemuksia tuli 362.

Venäläisten miesten turvapaikkahakemuksia on tullut vuoden 2022 alusta lähtien yli 800. Niistä on käsitelty tai niitä on rauennut noin 250. Vuonna 2021 Suomesta haki turvapaikkaa 103 venäläistä miestä.

Lehtinen kertoo HS:ssa, että tänä vuonna venäläisten turvapaikkahakemuksia on rauennut merkittävä määrä, noin 50. Lehtisen mukaan henkilöt ovat voineet palata kotimaahansa tai päätyneet jatkamaan muihin maihin.