Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Presidentti Niinistö aloittaa Yhdysvaltain-vierailunsa, reformipuolue voitti Viron parlamenttivaalit

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Presidentti Niinistön Yhdysvaltain-vierailu alkaa tänään länsirannikon Seattlesta - loppuviikosta ohjelmassa vierailu pääkaupungissa

Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tänään vierailunsa Yhdysvalloissa. Matka kestää perjantaihin, ja teemana ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä talous- ja teknologiayhteistyö. Mukana seurueessa on yritysvaltuuskunta.

Ensimmäinen kohde on länsirannikolla Washingtonin osavaltiossa Seattlessa, jossa Niinistö muun muassa tapaa kuvernöörin ja puhuu osavaltion senaatin istunnossa. Tiistaina vuorossa on Kalifornia.

Torstaina Niinistö vierailee pääkaupungissa Washingtonissa esimerkiksi tapaamassa senaattoreita. Perjantaina luvassa on vierailu Norfolkin sotilastukikohdassa ja tapaaminen Virginian osavaltion kuvernöörin kanssa.

Valtiovarainministeriö julkaisee talouskartoituksen, jonka tarkoitus on tarjota keinoja julkisen talouden vahvistamiseksi

Valtiovarainministeriö julkaisee tänään puoliltapäivin meno- ja rakennekartoituksen sekä verokartoituksen. Kartoitusten on tarkoitus tarjota päätöksenteon tueksi konkreettisia vaihtoehtoja toimista, joilla vahvistetaan julkista taloutta.

Meno- ja rakennekartoituksessa kerrotaan, mihin julkisia varoja nyt käytetään ja millä keinoilla julkista taloutta voidaan vahvistaa. Verokartoitus puolestaan tarjoaa tietoa verojärjestelmästä ja esimerkiksi eri veroista ja niiden tuotoista ja ominaisuuksista.

Kartoitukset ovat jatkoa ministeriön joulukuussa julkaisemalle virkamiespuheenvuorolle.

Kauneusalan yrittäjän ihmiskauppasyytteiden käsittely alkaa käräjillä - epäillään muun muassa pestanneen lapsia pyykinpesijöiksi

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä hieronta- ja kauneusalan yrittäjän syytteitä ihmiskaupasta ja useista muista rikoksista.

Hänen epäillään muun muassa houkutelleen kotimaansa kansalaisia Suomeen töihin turistiviisumilla. Poliisin mukaan työntekijöiden työpäivät olivat pitkiä, vapaita keskimäärin yksi päivä viikossa ja palkka selvästi luvattua pienempi, jos sitäkään. Syytetyn epäillään myös teettäneen töitä, kuten pyykkäystä, 11–14-vuotiailla lapsilla.

Syyttäjän mukaan epäilty on kiistänyt syyllistyneensä asiassa vakaviin rikoksiin.

Ajokelivaroitus osassa maata tänään, sää on tavanomaista kylmempi

Tämä viikko alkaa Suomessa selvästi tavanomaista kylmempänä ajankohtaan nähden. Lämpötilat alittavat keskimääräisen 3–7 asteella, arvioi sääpalveluyritys Foreca.

Kylmimmillään sää on poutaisilla alueilla, mutta maan eteläisiin osiin voidaan saada myös lumisateita. Ilmatieteen laitos on antanut tälle päivälle varoituksen huonosta ajokelistä Keski-Suomen maakuntaan sekä neljään siitä kaakon suuntaan sijaitsevaan maakuntaan.

Lounaisilla merialueilla voi tuulla tänään navakasti.

Viileän sään odotetaan jatkuvan Suomessa yli maaliskuun puolivälin, mahdollisesti pitempäänkin.

Pääministeri Kallaksen reformipuolue voitti Viron parlamenttivaalit, keskustalle iso tappio

Pääministeri Kaja Kallaksen reformipuolue on voittanut Viron parlamenttivaalit, kun kaikki äänet on laskettu, kertoo Viron yleisradio ERR. Reformipuolue sai Riigikoguun 37 paikkaa, eli kolme enemmän kuin sillä oli aiemmin.

Suurin häviäjä vaaleissa on keskustapuolue, joka menetti 10 paikkaa. Puolueella oli aiemmin 26 paikkaa.

Vaalien yllättäjäksi on noussut liberaali Eesti 200 -puolue, jolla ei ollut aiemmin yhtäkään paikkaa parlamentissa, mutta joka olisi nyt saamassa 14 paikkaa.

Burkina Fasossa määrätty alueellisia ulkonaliikkumiskieltoja, uskotaan auttavan taistelussa jihadisteja vastaan

Länsi-Afrikassa Sahelin alueella sijaitsevassa Burkina Fasossa on määrätty alueellisia ulkonaliikkumiskieltoja, selviää uutistoimisto AFP:n näkemistä asiakirjoista.

Ulkonaliikkumiskiellot on määrätty maan pohjoisosaan ja osiin keskisistä itäosista. Kielloilla pyritään auttamaan taistelua jihadisteja vastaan. Kielto koskee yöaikaa ja ulottuu maaliskuun loppuun. Sen aikana on kiellettyä käyttämästä kaksi- ja nelipyöräisiä ajoneuvoja.

Jihadistien iskut ovat johtaneet tuhansien ihmisten kuolemaan ja ajaneet yli kaksi miljoonaa ihmistä pakoon kodeistaan. Burkina Fason asevoimat on ollut tyytymätön konfliktin hoitoon, ja viime vuonna maassa tehtiin kaksi sotilasvallankaappausta. (Lähde: AFP)

Valtava tulipalo vei noin 12 000 ihmiseltä kodin pakolaisleirissä Bangladeshissa

Bangladeshissa rohingya-vähemmistökansan asuttamassa pakolaisleirissä sattunut valtava tulipalo tuhosi noin 2 000 asuinsijaa ja jätti noin 12 000 ihmistä kodittomiksi sunnuntaina, viranomaiset kertovat.

Tulipalo syttyi iltapäivällä paikallista aikaa Kutupalongissa, joka on yksi maailman suurimmista pakolaisten asutuskeskuksista. Enimmäkseen bambukepeistä ja pressuista rakennettu leiri muuttui hetkessä liekkimereksi.

Tulipalo tuhosi ainakin 35 pakolaisten käyttämää moskeijaa ja 21 koulutuskeskusta. Kuolemista tai loukkaantumisista ei ollut tietoa. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalaiskone teki hätälaskun Havannaan, matkustajat poistuivat hätäliukumäkiä pitkin

Yhdysvaltalaisen lentoyhtiö Southwest Airlinesin Boeing 737 -mallinen lentokone on joutunut tekemään hätälaskuun Kuuban Havannaan pian nousun jälkeen. Syynä oli moottoriongelma.

CNN kertoo, että moottoriongelma johtui koneen törmäämisestä lintuihin. Koska koneen matkustamossa havaittiin laskeutumisen jälkeen savun hajua, matkustajat poistuivat koneesta hätäliukumäkiä pitkin. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Southwest Airlinesin kone oli matkalla Kuuban pääkaupungista Havannasta Floridan Fort Lauderdalen kentälle. (Lähde: AFP)

Carolinan Teräväinen ja Kotkaniemi hurjastelivat - Teräväiselle hattutemppu, Kotkaniemelle tehot 1+4

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes oli mahtavassa vireessä, kun Tampa Bay Lightning vieraili Raleigh'ssa. Carolina voitti ottelun 6–0 ja joukkueen suomalaishyökkääjät olivat huippuiskussa.

Teuvo Teräväinen teki ottelussa hattutempun eli kolme maalia. Teräväisen kaikki kolme maalia syötti Jesperi Kotkaniemi, joka lisäksi teki vielä yhden maalin ja syötti toisen. Näin Kotkaniemen tehot olivat 1+4.

Carolinan muista suomalaisista Sebastian Aho jäi tehopisteittä ja maalivahti Antti Raanta oli lepovuorossa. Hiljattain Edmontonista hankittu hyökkääjä Jesse Puljujärvi oli yhä sivussa.

Anaheimin puolustaja Urho Vaakanaisen kausi ohi

Jääkiekon NHL:ssä pelaavan Urho Vaakanaisen kausi on ohi. NHL kertoo verkkosivuillaan, että Anaheim Ducksin puolustaja on joutunut lonkkaleikkaukseen. Suomalaisen kuntoutumisen arvioidaan kestävän 5–6 kuukautta.

24-vuotias puolustaja pelasi kuluvalla kaudella 23 ottelua tehoin 0+2. Vaakanainen oli sivussa kauden alussa 22 ottelua loukkaannuttuaan harjoitusottelussa. Vaakanainen törmäsi tuolloin epäonnisesti kaukalon laitaan ja menetti tajuntansa.

Neljättä kauttaan NHL:ssä pelaava joensuulaislähtöinen puolustaja aloitti Boston Bruinsissa, josta hänet kaupattiin kesken viime kauden Anaheimiin. Yhteensä Vaakanainen on pelannut NHL:ssä 68 ottelua tehoin 0+10.