Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkkopankkien nimissä kiertävissä kalasteluviesteissä on katala koukku – tämä asia kannattaa muistaa

OP:n nimissä on liikkunut taas huijausviestejä Uutissuomalaiselle tulleiden lukijavinkkien perusteella.

Yhdessä viestissä OP:n sanotaan yrittäneen ottaa viestin vastaanottajaan yhteyttä ja kehotetaan vierailemaan viestiin sisällytetyn linkin kautta huijaussivustolla. Sivusto näyttää OP:n verkkopankin kirjautumissivulta.

Viimeisin OP:n tietoon tullut huijausviesti väittää vuorostaan pankin havainneen asiakkaan tilillä "epäilyttävää toimintaa", ja tarjotaan samanlaista linkkiä huijaussivustolle. Viestejä on tullut myös muiden pankkien kuin OP:n asiakkaille.

Ilmiö ei ole suinkaan uusi, mutta eräs siihen liittyvä katala seikka on tullut osalle lukijoista yllätyksenä. Huijausviesti voi nimittäin ilmestyä samaan viestiketjuun, johon OP:n oikeasti lähettämät tekstiviestit.

–  Tekstiviestien väärentäminen on helppoa ja periaatteessa lähettäjäksi voidaan naamioida mikä tahansa nimi tai numero. Matkapuhelimet järjestävät saapuneet viestit lähettäjän nimen/numeron perusteella, joten väärennetyt viestit ja oikeat viestit päätyvät samaan viestiketjuun, OP:n väärinkäytösten hallinnan päällikkö Kim Sirén kertoo sähköpostitse.

Sirén muistuttaa, ettei pankki koskaan lähetä kirjautumislinkkejä sähköpostitse, tekstiviestitse tai sosiaalisessa mediassa. Verkkopankissa asioivan kannattaa käyttää joko pankin mobiilisovellusta tai kirjoittaa pankin osoite verkkoselaimen osoiteriville itse, jolloin varmaa on, että sivusto on pankin oma.

Huijaustekstarit päätyvät osin teleoperaattoreiden suodattimiin, mutta Sirénin mukaan kaikkia huijausviestejä ei ole mahdollista suodattaa. Teleoperaattorit keskustelevat liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa mahdollisimman toimivan ratkaisun löytämiseksi.