Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeriön työryhmä torjuu uuden tukimallin kalliin energian kompensoimiseksi

Nousevien energian hintojen kompensoiminen kotitalouksille laajasti ei ole tarkoituksenmukaista, linjaa valtiovarainministeriön työryhmän selvitys. Työryhmän mukaan energian hintoihin liittyvää sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta voidaan torjua pääasiassa nykyvälinein.

Kesäkuussa asetetun työryhmän toimeksiantona oli valmistella kevään hallitusneuvotteluihin mennessä uusi tukimalli, jolla voidaan lisätä energiaverojärjestelmän ilmasto-oikeudenmukaisuutta sekä vastata kallistuneen polttoaineen kohtuuttomiin sosiaalisiin seurauksiin. Keskiviikkona julkaistun selvityksen mukaan uutta sosiaalietuusjärjestelmää ei ole kannattavaa rakentaa, vaikka sen luominen olisi periaatteessa mahdollista.

Työryhmä katsoo, että tukimallin laatimisessa on pitkälti kyse perinteisestä tulonjakopolitiikasta, johon liittyy jännitteitä korvauksen suuruuden ja muiden tavoitteiden välillä.

Selvityksessään työryhmä selvitti laajasti energian hintojen kompensointiin liittyviä seikkoja, laati tukimallin ja arvioi sitä suhteessa nykyisiin ratkaisuihin.

Laaja kompensaatio voisi kiihdyttää hinnannousua

Selvityksen mukaan esimerkiksi suoraan energiankulutuksen määrään perustuvat korvausmallit heikentävät kotitalouksien kannustimia rajoittaa energian käyttöä, mikä ei esimerkiksi ympäristön kannalta ole toivottavaa. Toisaalta energiankulutus vaihtelee niin paljon kotitalouksien välillä, että tasasuuruiset tulo- ja alueperusteiset tukimallit ovat osalle ihmisistä liian pieniä ja toisaalta osalle kohtuuttoman suuria.

Selvityksessä kävi ilmi, että laaja kompensaatio todennäköisesti kiihdyttäisi lyhyellä aikavälillä energian hintojen nousua.

Työryhmä linjaa, että kalliin energian aiheuttamaa epäoikeudenmukaisuutta on tarkoituksenmukaista kompensoida pääasiassa nykymuotoisilla välineillä, kuten asumisen tuilla. Ne kohdistuvat pääasiassa samaan joukkoon kuin uusikin tukimalli kohdistuisi, ja niiden automaattiset indeksitarkistukset huomioivat myös kalliin energian välilliset vaikutukset esimerkiksi muiden tuotteiden hintoihin.

Energian hintapiikit myös jäävät yleensä lyhytaikaisiksi, eikä lyhyen aikavälin muutoksia ole työryhmän mielestä järkevää kompensoida tulonsiirroilla.