Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korko- ja osakesijoitusten heikko kehitys painoi työeläkevakuuttajat tappiolle

Markkinoiden alamäki ei ole säästänyt suomalaisten eläkevarojen vartijoita. Työeläkevakuuttajat kertoivat loppuviikolla viime vuoden sijoitustuotoistaan, jotka olivat kurssilaskun myötä painuneet pakkasen puolelle.

Työeläkeyhtiö Varma ja kunta-alan eläkkeiden rahoituksesta vastaava Keva listasivat sijoitustappioilleen samat taustatekijät: Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, jonka myötä inflaatio kiihtyi, mihin taas keskuspankit vastasivat koronnostolla.

– Voi sanoa, että huonoin vuosi sitten finanssikriisivuoden 2008, sanoi Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander tiedotustilaisuudessa perjantaina.

– Voimme olla tyytyväisiä, että markkinoiden lasku jäi finanssikriisiä ja koronapandemiaa seuranneisiin markkinareaktioihin verrattuna rajalliseksi, Varman toimitusjohtaja Risto Murto puolestaan sanoi tiedotteessa.

Varman mukaan sen maantieteellisesti ja omaisuuslajeittain laajasti hajautettu salkku toikin turvaa osakekurssien laskiessa maailmanlaajuisesti. Parhaiten Varman sijoituksista pärjäsivät pääomasijoitukset lähes kahdeksan prosentin tuotolla ja kiinteistösijoitukset vajaan kuuden prosentin tuolla. Korkosijoitukset tekivät kuitenkin tappiota reilut viisi prosenttia ja osakesijoitukset vajaat yhdeksän prosenttia.

Kevan sijoitusten kokonaistuotto oli viime vuonna –7,0 prosenttia eli –4,6 miljardia euroa. Vuoden lopussa sijoitusomaisuuden markkina-arvo oli pienentynyt 62,2 miljardiin euroon.

Kevassa parhaan tuloksen tekivät hedgerahastot runsaan kuuden prosentin tuotolla. Sekä korkosijoitukset että noteeratut osakkeet tekivät kuitenkin runsaan 11 prosentin tappiot.

Työeläkeyhtiö Ilmarinen kertoi tappioistaan jo torstaina. Sen sijoitusten tuotto oli viime vuonna –6,6 prosenttia.

Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari arvioi, että epävarmuus sijoitusmarkkinoilla tulee vielä jatkumaan.

– Me tulemme näkemään isojakin markkinaheilahteluja jo tänä vuonna aika isolla todennäköisyydellä.

Suuret vaihtelut ominaisia

Julkisessa eläkejärjestelmässä eläkemeno on jo usean vuoden ajan ollut selvästi suurempi kuin maksutulo. Kianderin mukaan erotus kasvoi viime vuonna entisestään. Asiaan vaikutti osaltaan muun muassa se, että kunnilta perittäviä eläkemaksuja alennettiin puolella prosenttiyksiköllä. Kun vielä sijoitustuotto oli negatiivinen, niin Kevan kokonaistulos oli viime vuonna –5 miljardia euroa.

– On normaalia, että sijoitusmaailmassa summat ovat suuria ja suuret vaihtelut ovat ominaisia. Toissa vuonna meidän tulos oli lähes 9 miljardia positiivinen, Kiander sanoi.

Hän arvioikin, että kunta- ja hyvinvointisektorin eläkejärjestelmän rahoitusnäkymä pitkällä aikavälillä on edelleen tyydyttävä.

Varma kertoo, että sen vakavaraisuus säilyi vaikeassa markkinassa vahvana koko vuoden. Varman vakavaraisuusaste oli 130,5 prosenttia, ja vakavaraisuuspääoma oli 1,8-kertainen suhteessa vakavaraisuusrajaan.