Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP-ryhmä ylsi ennätykselliseen miljarditulokseen – ennakoi korkojen paisuttavan tulosta tänä vuonna entisestään

Pankkikonserni OP-ryhmä takoi viime vuonna 1 265 miljoonan euron tuloksen ennen veroja. OP:n keskiviikkona julkaiseman tilinpäätöksen mukaan tulos kasvoi toissa vuodesta 138 miljoonalla eurolla eli yli 12 prosentilla.

Pankin korkokate kasvoi, kuten myös sen vakuutusten kate. Kaikkein voimakkaimmin tulos kasvoi OP:n vähittäispankkitoiminnassa. OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että viime vuoden ennätystulos syntyi ennen kaikkea OP:n asiakasliiketoiminnan hyvästä kehityksestä.

Sen sijaan vakuutus- ja yrityspankkitoiminnan tulos laski edellisvuodesta. Ritakallion mukaan vakuutustoiminnan tuottojen laskua selitti se, että maksettujen vakuutuskorvausten määrät palautuivat koronavirusepidemiaa edeltäneelle tasolle.

Kasvaneesta tuloksesta huolimatta pankin sijoitustoiminnan nettotuotot laskivat ja jäivät 149 miljoonaa euroa tappiolle, kun pankin väliaikaisia poikkeusmenettelyjä ei huomioitu.

Ritakallio: Asiakkaat kyenneet hoitamaan lainojaan

OP ennakoi jo viime syksynä ylittävänsä vuoden 2021 tuloksen. Ritakallio kuvaa tuloksen nousseen erittäin hyvälle tasolle, vaikka finanssialan toimintaympäristö oli viime vuonna poikkeuksellisen epävarma. Hänen mukaansa epävarmuus alkoi näkyä loppuvuonna myös pankin liiketoiminnassa. Sijoituspalveluiden kysyntää vähensi hänen mukaansa osakekurssien lasku.

– Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota, voimakkaasti kiihtynyt inflaatio ja sen myötä tuntuvasti nousseet markkinakorot yhdessä talouden näkymien heikkenemisen kanssa vaikuttivat erityisesti vuoden loppua kohden niin asuntoluottojen kuin yritysluottojen kysyntään, Ritakallio totesi tilinpäätöstiedotteessa.

Ritakallion mukaan pankin henkilö- ja yritysasiakkaat pystyivät viime vuonna kuitenkin säilyttämään lainanhoitokykynsä hyvällä tasolla.

Tiedotustilaisuudessa hän täydensi, että lainanhoitokyky on säilynyt myös alkuvuonna hyvänä, mutta kehitys voi muuttua vuoden aikana.

– Arvioimme, että kyllä se (lainanhoitokyky) heikkenee tänä vuonna. Lyhyellä tähtäimellä emme näe sitä mistään ennakoivasta indikaattorista, mutta kun katsoo talouslukuja, niin sen näkee, sanoi Ritakallio.

OP ennakoi tammikuussa, että Suomen bruttokansantuote laskee 0,5 prosenttia tänä vuonna ja kääntyy vuonna 2024 loivaan nousuun.

Jo nyt pankin maa- ja metsätaloussektorin asiakkailla on Ritakallion mukaan ilmennyt maksuvaikeuksia. Hän uskoo korkojen nousun vaikuttavan myös niihin, jotka ovat käyttäneet velkavipua sijoitusasuntokauppaan. Toistaiseksi Ritakallion mukaan pankin riskit ovat matalalla tasolla.

– Arvioimme kuitenkin, että tämä on normaalia suhdannevaihtelua enemmän eikä mitään poikkeuksellisen hankalaa.

Pankki korottaa omistajille maksettavia bonuksia

OP:n tulos on korkea verrattuna edeltäviin vuosiin, mutta pankki arvioi tämän vuoden tuloksen ylittävän silti vuoden 2022 tason. Syynä on markkinakorkojen nousu.

Pankki arvioi, että kuluvan vuoden talouden näkymiin liittyy poikkeuksellista epävarmuutta, mikä vaikeuttaa ennakointia.

– Taloudellisten tekijöiden ohella energian hinta ja saatavuus sekä globaalien markkinoiden kehitys yhdessä geopoliittisen tilanteen kanssa voivat äkillisesti vaikuttaa talouden näkymiin, pankki arvioi.

OP-ryhmän pankit maksoivat viime vuonna asiakasomistajilleen OP-bonuksia 215 miljoonaa euroa. Tänä vuonna pankki aikoo korottaa omistaja-asiakkailleen maksettavia bonuksia 30 prosentilla aiemmasta tasosta. Pankki arvioi, että korotuksen vaikutus on yli 60 miljoonaa euroa.