Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Määräaikaisten sähkösopimusten hinta laskee ja tarjonta lisääntyy – halvimmat tarjoukset ilmestyneet viime päivinä

Määräaikaisia sähkösopimuksia tarjoaa tällä hetkellä 14 yhtiötä, kun vielä vuoden vaihteessa niitä tarjosi viisi yhtiötä, kertoo Energiaviraston markkinaosaston johtaja Antti Paananen Ylelle.

Vielä viime syksynä monet sähköyhtiöt tarjosivat vain pörssisähköä ja kiinteähintaiset sopimukset olivat kalliita.

Paanasen mukaan määräaikaisten sähkösopimusten tarjoushinnat ovat nyt 12–15 senttiä kilowattitunnilta. Hänen mukaansa halvimmat, jopa 11–12 sentin tarjoukset ovat ilmestyneet vasta viime päivinä. Vielä syksyllä hinnat olivat 30–40 senttiä kilowattitunnilta.

Tarjoushintojen lasku heijastaa sähkön johdannaishintojen laskua. Ylen haastatteleman Paanasen mukaan vielä ensi vuodellekaan ei voi ennustaa, että kiinteähintaisia sähkösopimuksia tarjottaisiin viiden sentin hintaan kilowattitunnilta.

– On vaikea sanoa, voiko määräaikaisen sopimuksen hinta tästä laskea alemmas, kun futuurit liikkuvat alle 10 sentin tasossa ja sähkön myyjä laittaa päälle omat marginaalit ja verot.

Paananen kertoo Ylelle, että uusia toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia tarjoaa tällä hetkellä vain alle kymmenen yhtiötä. Hinnat ovat niissä määräaikaisia sopimuksia korkeampia.