Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

KRP keskeytti esitutkinnat GPS-häirinnästä ja ilmatilaloukkauksista

Keskusrikospoliisi (KRP) keskeytti esitutkinnat viime vuoden keväällä ja kesällä tapahtuneista gps-häirinnästä ja ilmatilaloukkauksista. Esitutkinnat keskeytettiin, koska epäiltyjen rikosten tekijöistä ei saatu selvyyttä, KRP tiedotti perjantaina.

Gps-häirintää KRP tutki epäiltynä tietoliikenteen häirintänä. Viime vuoden maaliskuussa satelliittipaikannuksessa oli Itä-Suomessa häiriöitä useana päivänä.

Savonlinnan ja Helsingin välinen reittilentoliikenne oli maaliskuussa poikki viikon ajan, kun gps-paikannusjärjestelmään ei voinut luottaa, ja liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin lennonvarmistus varoitti siviili-ilmailua gps-häirinnästä.

Samaan aikaan viime maaliskuussa Liikenne- ja viestintävirasto kertoi, että itärajan läheisyydessä oli tehty poikkeuksellisen paljon havaintoja gps-häiriöistä. Samoihin aikoihin Finnarin lennoilla havaittiin gps-häiriöitä Kaliningradin lähettyvillä.

Ilmatilaloukkauksissa oli puolestaan esitutkinnan mukaan kyse venäläisten, siviililentoliikenteen käytössä olevien koneiden lentämisestä Suomen ilmatilassa muun muassa Loviisan edustalla. Epäillyt ilmatilaloukkaukset kestivät kussakin tapauksessa vain lyhyen aikaa. Ilmatilaloukkausten osalta epäiltiin säännöstelyrikoksia, koska osana Venäjän vastaisia pakotteita EU on sulkenut ilmatilansa kaikilta venäläisomisteisilta ja Venäjällä rekisteröidyiltä ilma-aluksilta.

Sekä tietoliikenteen häirinnästä että säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kahden vuoden vankeuteen. Törkeästä tietoliikenteen häirinnästä voidaan tuomita enintään viisi vuotta vankeutta ja törkeästä säännöstelyrikoksesta enintään neljä vuotta vankeutta.

Poliisi on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa. KRP aikoo jatkaa nyt keskeytettyä tutkintaa, mikäli saa asiasta uutta tietoa.