Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kone suunnittelee irtisanovansa 150 Suomessa ja vähentävänsä tuhat työpaikkaa maailmanlaajuisesti

Hissiyhtiö Kone kertoi torstaina yksinkertaistavansa toimintaansa ja vähentävänsä henkilökuntaa. Alustavien arvioiden mukaan toimet saattavat johtaa maailmanlaajuisesti noin tuhannen työpaikan vähenemiseen, näistä noin 150 Suomessa.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoo yhtiön aikovan lisätä vielä nykyistä enemmän alueiden paikallista vastuuta, jotta päätöksiä tehdään lähempänä asiakasta ja muutoksiin pystytään reagoimaan nopeammin.

– Meillä on tänä päivänä viisi maantieteellistä aluetta ja tulevaisuudessa niitä on neljä, kun yhdistämme kaksi Euroopan aluetta yhteen, Ehrnrooth sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tavoitteena on parantaa tehokkuutta ja kannattavuutta. Suunniteltujen muutosten arvioidaan tuovan noin 100 miljoonan euron vuosittaiset kustannussäästöt.

Uuteen organisaatiomalliin on tarkoitus siirtyä 1. heinäkuuta alkaen.

Tieto työpaikkojen vähentämisestä julkistettiin vähän ennen yhtiön tilinpäätöksen julkistusta.

Onnistunutta hinnoittelua

Koneen kannattavuuskehitys on ollut viime vuosina heikkoa erityisesti Kiinan rakennusprojektien hyydyttyä. Ehrnrooth sanoo yhtiön odottavan, että kannattavuus alkaisi tänä vuonna elpyä onnistuneen hinnoittelun ja palveluliiketoiminnan eli laitteiden huollon ja modernisoinnin vankan kasvun ansiosta. Liikevaihto pysynee viime vuoden tasolla.

Yhtiö uskoo, että Kiinassa markkina laskee vähän yli 10 prosenttia tänä vuonna, mutta lähtee noin puolen vuoden kuluttua elpymään, kun valtiovallan elvytystoimet alkavat purra.

– Loppuvuotta kohden hallitus teki siellä useita päätöksiä markkinoiden elvyttämiseksi ja me uskomme, että näillä alkaa olla vaikutusta ensimmäisen vuosipuoliskon loppua kohden tänä vuonna.

Koneen oletus on, että esimerkiksi rakentaminen Kiinassa alkaa piristyä jo ilmoitettujen kiinteistöalan vakauttamiseen tähtäävien laajojen elvytystoimien seurauksena.

– Kiinassa on paljon myös puolivalmiita rakennuksia, uskon että sieltä se lähtee, että saadaan ne liikkumaan eteenpäin nopeammin.

Suurin epävarmuustekijä on myös Kiinassa alhainen kuluttajien luottamus.

Taloudellinen epävarmuus ja nousevat markkinakorot voivat rajoittaa rakentamista. Tulokseen negatiivisesti vaikuttavia tekijöitä voivat olla myös muun muassa Kiinan uusien laitteiden markkinan ennakoitu lasku sekä palkkojen korotuspaineet ja nousevat komponenttikustannukset.

Erittäin hyvä tase

Koneen oikaistu liikevoitto koheni hieman edellisvuodesta. Se kasvoi loka-joulukuussa 365 miljoonaan euroon, mikä on 1,6 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Liikevaihto kasvoi 5,2 prosenttia yli 2,9 miljardiin euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna liikevaihto kasvoi 2,9 prosenttia.

Ehrnroothin mukaan viime vuosi saatiin päätökseen pitkälti yhtiön odotusten mukaisesti.

Kiinan markkinatilanne johti neljännen vuosineljänneksen tilausten laskuun ja heikensi merkittävästi rahavirtaa. Liikevaihto sen sijaan oli hieman viimevuotista korkeammalla tasolla. Tämä johtui Ehrnroothin mukaan vahvasta panostuksesta toimitusten toteutukseen sekä huolto- ja modernisointiliikevaihdon vankasta kasvusta.

– Vaikka emme voi olla tyytyväisiä kannattavuutemme kehitykseen, näimme viimeisellä vuosineljänneksellä parannusta huoltoliiketoiminnan vahvan liikevaihdon kasvun, Kiinan materiaalikustannusten alenemisen ja muiden alueiden toimitusten paremman hinnoittelun ansiosta, Ehrnrooth sanoo.

Koneen hallitus ehdottaa, että osinkoa maksettaisiin 1,75 euroa viime vuodelta, mikä on Ehrnroothin mukaan enemmän kuin yhtiön osakeyhtiön tulos.

– Meillä on erittäin hyvä tase, joten tämä toimii meille hyvin.

Koneen osake nousi Helsingin pörssissä torstaina 3,6 prosenttia.