Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi osallistuu Leopard-hankkeeseen – pöydällä vaunujen lähettäminen, mutta myös huoltoapu ja koulutus

Suomi valmistautuu osallistumaan Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamiseen Ukrainalle osana kansainvälistä yhteistyötä. Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) kertoi asiasta juuri tiedotustilaisuudessa. Savolan mukaan puolustusministeriö selvittää yhdessä kansainvälisen liittouman ja Puolustusvoimien kanssa, miten Suomi voisi parhaalla tavalla osallistua.

Saksan hallitus kertoi aiemmin keskiviikkona antavansa luvan muille maille toimittaa saksalaisvalmisteisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

– Pitää muistaa, että Suomi ei ole vielä Nato-jäsen, joten oma puolustuskykymme ei voi vaarantua. Panos ei voi puolustuskykymme huomioiden olla kovin mittava, Savola painotti.

Savolan mukaan Suomi voisi joko lähettää vaunuja, mutta myös osallistua Ukrainalle toimitettavien vaunujen huoltojärjestelmän rakentamiseen sekä tarjoamaan koulutustukea Ukrainalle.

Savolan mukaan valtiojohto tulee päättämään asiasta aikanaan Puolustusministeriön esityksen valmistuttua. Mikäli Suomi tulee luovuttamaan vaunuja Ukrainalle, ei niiden määrää tulla paljastamaan.

– Kuten tähänkään asti, Suomi ei tule paljastamaan tukipakettien tarkkaa sisältöä, Savola totesi.

Puolustusministeri kertoi myös, että Suomi tulee valmistelemaan Ukrainalle uuden tukipaketin vielä hänen ministerikautensa aikana. Antti Kaikkosen (kesk) on määrä palata puolustusministerin tehtävään hänen vanhempainvapaansa päättyessä maaliskuun alussa.