Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

HS: Suomi palauttamassa tadžikkimiehen ja hänen tyttärensä Venäjälle – isä pelkää joutuvansa rintamalle tai vankilaan

Suomi on aikeissa palauttaa turvapaikkaa hakeneen miehen ja hänen alaikäisen tyttärensä Venäjälle, uutisoi Helsingin Sanomat. Tadžikistanista kotoisin olevalla isällä on myös Venäjän kansalaisuus.

Isä Beksoltan ja tytär Camilla (nimet muutettu) ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa vuodesta 2019. Ensimmäinen hakemus hylättiin helmikuussa 2020. Beksoltanin tekemä valitus eteni korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jossa se hylättiin tammikuussa 2021.

Toiseen hakemukseen isä kirjasi enemmän perusteluja. Hän kertoo siinä muun muassa Tadžikistanissa kokemastaan vainosta sekä Venäjän viranomaisten mustalle listalle joutumisesta.

Vainon taustalla on Beksoltanin mukaan se, että hän on syntynyt Pamirin alueella, joka vuosituhannen vaihteessa kapinoi Tadžikistanin hallintoa vastaan.

Lisäksi Beksoltan kertoo hakemuksessa kääntyneensä islaminuskosta kristinuskoon. Kääntyminen johti siihen, että hänen veljensä uhkasi tappaa hänet.

Beksoltan kertoo haastattelussa pelkäävänsä, että hänet lähetetään Venäjältä Tadžikistaniin, jossa hän saattaisi joutua vankilaan.

Myös joutuminen rintamalle Ukrainaan pelottaa isää, jolla on taustaa Neuvostoliiton armeijassa. HS kertoo nähneensä Beksoltanin saaman kutsuntakirjeen.

Maahanmuuttovirasto perustelee päätöstään muun muassa sillä, että isän ja tyttären kristillinen vakaumus ei ole katsottu näytetyksi. Lisäksi viraston arvion mukaan kristittyihin ei kohdistu uhkaa Venäjällä, eikä isällä ole vaaraa joutua karkotetuksi kotimaahansa.

Myös viimeisimmät valitukset on hylätty.