Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Erdogan vihjasi Turkin vaalien järjestämisestä jo toukokuussa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan antoi ymmärtää keskiviikkona, että Turkin odotetut vaalit järjestettäisiin jo toukokuun puolivälissä. Vaalit on ollut virallisesti määrä järjestää 18. kesäkuuta.

Päivämäärällä on merkitystä myös Suomelle ja Ruotsille, sillä Turkin on arveltu voivan hyväksyä maiden Nato-jäsenyydet vasta vaalien jälkeen.

Maata johtavalle AK-puolueelleen pitämässään puheessa Erdogan muisteli 14. toukokuuta vuonna 1950 Turkissa järjestettyjä ensimmäisiä vapaita vaaleja, jotka voitti yksi Erdoganin AK-puolueen esikuvista, Adnan Menderesin johtama populistinen Demokraattinen puolue.

– Edesmennyt Menderes sanoi toukokuun 14. päivänä 1950, että "riittää, kansan on saatava äänensä kuuluville", ja hän voitti vaalit. Kansamme antaa vastauksensa (oppositiolle) samana päivänä 73 vuotta myöhemmin, Erdogan lausui.

Erdoganin liittolaiset olivat jo viikkoja vihjailleet vaalien aikaistamisesta uskonnollisiin pyhäpäiviin ja koulujen koeviikkoihin vedoten ja vilautelleet toukokuun 14. päivää.