Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Brasilian syyttäjälaitos sai luvan tutkia ex-presidentti Jair Bolsonaroa mellakoinnin mahdollisesta lietsomisesta

Brasiliassa maan korkein oikeus on antanut syyttäjälaitokselle luvan lisätä entinen presidentti Jair Bolsonaro epäillyksi tutkinnassa, joka liittyy viime viikonloppuna maan hallintorakennuksiin tehtyyn hyökkäykseen.

Bolsonaroa tutkitaan yhtenä ihmisistä, joiden epäillään kannustaneen tai innoittaneen ex-presidentin kannattajia mellakkaan sunnuntaina 8. tammikuuta. Tuhannet Bolsonaron tukijat tunkeutuivat presidentin palatsiin, kongressin tiloihin sekä korkeimpaan oikeuteen, rikkoivat ikkunoita ja huonekaluja, tuhosivat taidetta ja kirjoittivat seinille vaatimuksia sotilasvallankaappauksesta. Tapahtunutta on verrattu Yhdysvaltojen vuoden 2021 mellakointiin Capitolilla.

Syyttäjälaitos kertoi aiemmin perustelleensa pyyntöä Bolsonaron julkaisemalla videolla, jossa tämä kyseenalaistaa viime vuoden presidentinvaalien oikeellisuuden. Lausunnon mukaan Bolsonaro on saattanut näin julkisesti lietsoa rikokseen.

Bolsonaron video julkaistiin kaksi päivää mellakoinnin jälkeen ja sittemmin poistettiin.

Syyttäjänlaitos huomautti lausunnossaan, että videolla voi olla todistusvoimaa, vaikka se julkaistiin vasta mellakoinnin jo tapahduttua. Videolla voi olla syyttäjänlaitoksen mukaan merkitystä tutkittaessa Bolsonaron toimia sekä ennen sunnuntain mellakointia että sen jälkeen.

Bolsonaro on jo vuosien ajan pyrkinyt herättämään epäluottamusta Brasilian kansainvälisesti kehuttuun vaalijärjestelmään. Hän ei ole julkisesti tunnustanut hävinneensä vaaleja ja lähti Yhdysvaltoihin ennen kuin hänen seuraajansa Luiz Inacio Lula da Silva astui virkaan.

Ex-oikeusministerin toimet syynissä

Brasilian viranomaiset pyrkivät nyt etsimään väkivaltaisen mellakoinnin alullepanijoita ja rahoittajia. Esimerkiksi Bolsonaron hallinnon viimeistä oikeusministeriä Anderson Torresia epäillään yhteistyöstä mellakoitsijoiden kanssa.

Lisäksi Torresia syytetään laiminlyönneistä hänen viimeisimmässä pestissään pääkaupunki Brasilian turvallisuuspäällikkönä. Hän sai potkut mellakoinnin jälkeen.

Bolsonaron tavoin Torres oli mellakoiden aikaan Yhdysvalloissa. Hänen uskotaan palaavan kotimaahansa pian.

Torresia oikeusministeriössä seurannut Flavio Dino kertoi perjantaina viranomaisten antavan Torresille maanantaihin asti aikaa ilmoittautua. Jos Torresia ei näy, Brasilia aikoo pyytää tämän luovuttamista pidätysmääräyksen perusteella.

Dino vahvisti perjantaina myös tiedon siitä, että Torresin kotoa oli löydetty luonnos määräyksestä, jolla olisi ryhdytty hätätoimiin viime syksyn vaalien "korjaamiseksi". Päiväämättömän ja allekirjoittamattoman luonnoksen alaosassa on Bolsonaron nimi, mutta Dinon mukaan luonnoksen tekijää ei tiedetä.

Tiedossa ei ole sitäkään, onko luonnos tehty ennen Bolsonaron vaalitappiota vain sen jälkeen.

Sekä Torrres että Bolsonaro ovat kieltäneet osallisuutensa mellakoihin. Torresin mukaan määräysluonnos oli todennäköisesti paperipinossa, joka oli menossa tuhottavaksi.