Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Lääkevahinkovakuutuspooli valittaa osasta käräjäoikeuden määräämistä narkolepsiakorvauksista

Lääkevahinkovakuutuspooli (LVP) aikoo valittaa hovioikeuteen jutussa, jossa käräjäoikeus määräsi korvauksia narkolepsiaan sikainfluenssarokotteen jälkeen sairastuneille ihmisille.

Pooli arvioi, että osassa käräjäoikeuden korvauspäätöksissä rokotteen ja narkolepsian syy-yhteys oli heikko.

Helsingin käräjäoikeus määräsi joulukuussa Lääkevahinkovakuutuspoolin maksamaan korvauksia seitsemälle Pandemrix-sikainfluenssarokotteen ottaneelle ihmiselle, jotka sittemmin sairastuivat narkolepsiaan. Narkolepsia todettiin heillä yli kaksi vuotta rokotteen ottamisen jälkeen.

Pooli katsoo, että rokote lisäsi narkolepsiaan sairastumisen riskiä kahden vuoden ajan, minkä jälkeen erityistä riskiä ei enää ollut todettavissa. Käräjäoikeus katsoi, että kanteet nostaneiden ihmisten tapauksissa syy-yhteys narkolepsian ja Pandemrix-rokotteen välillä oli olemassa ja määräsi korvaukset.

– Näkemyksemme mukaan tapauksia tulee käsitellä yksittäistapauksina, ja jokaisen henkilön kohdalla syy-yhteyttä on arvioitava erikseen. Vain sillä tavoin toteutuvat korvauksenhakijoiden välinen oikeudenmukaisuus ja tasapuolinen kohtelu, LVP:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Halmeenmäki totesi tiedotteessa.

Halmeenmäki täydentää STT:lle, ettei pooli ole vielä päättänyt, kuinka monta päätöksistä se aikoo lopulta viedä hovioikeuden arvioitavaksi. Valitusaika päättyy tammikuun loppupuolella.

Lähes 2,8 miljoonaa otti rokotteen

LVP on vuosien aikana tehnyt kaikkiaan 236 myönteistä korvauspäätöstä Pandemrix-rokotteen aiheuttaman narkolepsian vuoksi. 131 korvaushakemusta se on hylännyt.

Pooli ei enää ota uusia vahinkoilmoituksia Pandemrix-rokotteen aiheuttamasta narkolepsiasta, koska vakuutusehdoissa määrätty kymmenen vuoden määräaika vahinkojen ilmoittamiseen päättyi vuonna 2021.

Kaikkiaan lähes 2,8 miljoonaa ihmistä otti Suomessa rokotteen sikainfluenssaa vastaan vuosina 2009–2010. Pandemrixin käyttö lopetettiin sen jälkeen, kun sen todettiin lisänneen narkolepsiatapauksia.