Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emerituspaavi Benedictus haudan lepoon Vatikaanissa – paikalle saapui noin 60 000 surijaa

Emerituspaavi Benedictus saateltiin haudan lepoon hautajaismessussa Vatikaanissa Pietarinaukiolla torstaina. Messuun kokoontui arviolta 60 000 surijaa.

Seremonian piti paavi Franciscus, joka saapui paikalle pyörätuolissa. Tämä on ensi kerta hyvin pitkään aikaan, kun istuva paavi hautasi entisen paavin.

– Benedictus... olkoon ilosi täydellinen, kun kuulet hänen (Jumalan) äänensä, nyt ja ikuisesti, paavi sanoi kunnianosoituksena edeltäjälleen, joka kuoli 95-vuotiaana.

Torstain jumalanpalveluksessa paavi Franciscus teki ristinmerkin Benedictuksen yksinkertaisen, sypressipuisen arkun päälle ja kumarsi päänsä, ennen kuin 12 kantajaa lähti kuljettamaan arkkua.

Punapukuiset kardinaalit, arvohenkilöt ja tuhannet papit ja nunnat ympäri maailman kokoontuivat sanomaan hyvästit emerituspaaville. Messun päätteeksi emerituspaavin arkku sinetöitiin.

Leposija Pietarinkirkon kryptassa

Arkku päätyy Pietarinkirkon basilikan alla olevassa kryptassa olevaan hautaan, jossa paavi Johannes Paavali II:n ruumis makasi ennen kuin se siirrettiin hänen autuaaksi julistamistaan varten vuonna 2011. Hänestä tehtiin pyhimys vuonna 2014.

Joseph Ratzingeriksi Saksassa syntynyt entinen paavi Benedictus ei ollut ollut valtionpäämies kymmeneen vuoteen, mutta maailman johtajia, kuten Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Giorgia Meloni, oli nyt paikalla. Hautajaisiin saapuivat niin ikään esimerkiksi Espanjan ja Belgian kuninkaalliset.

Ristiriitainen hahmo

Benedictus toimi paavina vuosina 2005–2013. Hän oli paaviksi tullessaan 78-vuotias ja vanhin paaviksi noussut sitten vuoden 1730.

Benedictus oli loistava teologi, mutta samalla hän oli ristiriitainen hahmo, joka vieraannutti monet katolilaiset puolustaessaan lujasti konservatiivista oppia abortin kaltaisissa kysymyksissä.

Benedictus hämmästytti katolilaisia vuonna 2013, kun hän ilmoitti eroavansa paavin tehtävästä. Hän vetosi päätöksen perusteluissa horjuvaan terveyteensä.

Benedictus oli kuuteen vuosisataan ensimmäinen paavi, joka ei jatkanut virassaan kuolemaansa saakka.

Vatikaani ilmoitti 95-vuotiaan Benedictuksen kuolemasta viime lauantaina. Kuluneella viikolla Benedictuksen ruumis oli nähtävänä Pietarinkirkossa, jossa kymmenettuhannet ihmiset kävivät jättämässä viimeisen tervehdyksensä.