Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden ensimmäinen pörssipäivä oli valoisa

Vuoden ensimmäinen pörssipäivä oli valoisa. Helsingin pörssissä yleisindeksi sulkeutui lähes 1,9 prosenttia plussalla maanantaina.

Vaihdetuimpien kärjessä olivat Nordea, Nokia, UPM-Kymmene, Sampo sekä Neste. Nesteen osake kallistui yli kolme prosenttia.

Myös muualla Euroopassa päivä oli nousuvoittoinen. Pariisissa yleisindeksi nousi 1,9 ja Frankfurtissa 1,1 prosenttia. Uutistoimisto AFP;n mukaan New Yorkissa, Lontoossa ja suuressa osassa Aasiaa pörssit olivat kiinni uudenvuoden juhlakauden vuoksi.

Teollistuneiden maiden markkinoista Eurooppa pärjäsi parhaiten

Viime vuonna Helsingin pörssin yleisindeksi putosi noin 16 prosenttia. Osakkeiden arvostuksia ovat koetelleet muun muassa Venäjän hyökkäyssodan seuraukset sekä korkojen jyrkkä nousu.

Nordean päästrategi Antti Saari kertoo Nordean viikkokirjeessä, että viime vuonna pitkien valtionlainojen tuotot olivat enemmän pakkasella kuin kertaakaan aiemmin.

Osakkeiden ja joukkolainojen välillä hajauttamisesta ei siis ole saanut tavanomaista hyötyä, kun molempien tuotot ovat olleet pakkasella.

Ukrainan sodasta huolimatta Eurooppa on pärjännyt parhaiten teollistuneiden maiden markkinoista, Saari kirjoittaa. Tämä johtuu siitä, että Euroopassa on selvästi Yhdysvaltoja enemmän yhtiöitä, jotka toimivat suhdanteille vähemmän herkillä aloilla ja energia-alalla.

Viime vuonna takkiinsa ottaneita teknologiayhtiöitä Euroopassa taas on verraten vähän. Lisäksi eurooppalaisten valuuttojen heikkeneminen alkuvuonna tuki alueen vientiyhtiöiden tuloksia.

Saaren mukaan uuteen vuoteen lähdetään pidemmän aikavälin tuottonäkymien osalta huomattavasti päättynyttä vuotta paremmista asemista. Silti talousepävarmuus ja inflaatiohuolet painavat vielä lähikuukausina.