Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

HS: Oikeuskansleri antoi huomautuksen kahdelle Katiska-vyyhdin syyttäjälle – hankkivat lainvastaisesti tietoja asianajajalta

Kaksi erikoissyyttäjää on saanut oikeuskanslerilta huomautuksen lainvastaisesta menettelystä niin sanotun Katiska-huumerikosvyyhdin yhteydessä. Huomautukseen johti tapa, jolla syyttäjät hankkivat yhden epäillyn asianajajalta tietoja tätä itseään koskeneesta asiasta.

Helsingin Sanomien mukaan huomautuksen saivat Katiska-vyyhdin erikoissyyttäjät Erkki Huhtala ja Heli Vesaaja. Kantelun oikeuskanslerille teki HS:n mukaan tunnettu asianajaja Markku Fredman, joka oli yhden vyyhdissä epäillyn henkilön asianajaja. Fredman ei sunnuntaina halunnut kommentoida asiaa STT:lle.

Tapahtuma-aikaan vuonna 2019 poliisi teki esiselvitystä väitteestä, jonka mukaan kantelija – eli HS:n tietojen mukaan Fredman – olisi uhkaillut päämiestään. Toinen huomautuksen saaneista syyttäjistä tiedusteli esiselvityksen aikana kantelijalta väitetystä uhkailusta ja välitti häneltä saamansa vastineen poliisille.

Kantelijan mukaan erikoissyyttäjä johti häntä harhaan, kun hänelle ei kerrottu häntä itseään koskevasta esiselvityksestä.

Oikeuskansleri piti syyttäjien menettelyä vakavana virheenä.

– Syyttäjien menettelyn johdosta asiassa tuli vaikutelma, että kyse oli pyrkimyksestä kiertää esitutkintalain säännöksiä ja rikoksesta epäillyn oikeutta olla myötävaikuttamatta rikoksensa selvittämiseen. Vaikka syyttäjillä ei tällaista tarkoitusta olisi ollutkaan, niin yksinomaan ulkopuoliselle tuleva vaikutelma oli omiaan vaarantamaan luottamusta syyttäjien toiminnan asianmukaisuuteen, oikeuskansleri toteaa verkkosivuillaan julkaistussa tiivistelmässä.

HS:n mukaan esiselvitys ei johtanut esitutkintaan, vaan poliisi päätyi siihen, ettei Fredmania ollut syytä epäillä asiassa rikoksesta.