Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ulkoilusäätä tiedossa sekä joulupäiväksi että tapaninpäiväksi – aurinko näyttäytyy, koko maassa pakkasta

Joulupäivää ja tapaninpäivää vietetään koko Suomessa pakkaskelissä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Luvassa on myös hyvää ulkoilukeliä ainakin osassa maata.

– Maan eteläosassa mittarit nousevat nykyään jouluisin useina vuosina plussalle, mutta nyt pysytään myös etelässä pakkasella. Uloskin kannattaa mennä, sillä auringon näkymiseen on hyvät mahdollisuudet joulupäivänä etenkin Suomen länsiosassa ja tapaninpäivänä puolestaan Itä-Suomessa, arvioi päivystävä meteorologi Tuukka Keränen.

Pakkasta voi olla etelässä joulupäivänä sunnuntaina enimmillään noin kymmenen astetta, ja Lapissa saattaa 20 pakkasasteenkin raja rikkoutua. Sen jälkeen lämpötilat nousevat päivittäin jonkin verran.

Ajokeli on Keräsen mukaan joulupäivänä normaali koko maassa, mutta joulun paluuliikenteen alkaessa tapaninpäivänä saapuu lännestä lumisadealue.

– Se on tuomassa huonon liikennesään maanantaiksi alueelle, joka ulottuu Keski-Lapista Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan. Tapaninpäivä on myös keskimäärin pilvisempi kuin joulupäivä.

Tapaninpäivänä myös tuuli navakoituu niin, että kovan tuulen varoitus on annettu kaikille merialueille paitsi Suomenlahdelle. Suomenlahden itäosassa on tapaninpäivänä puolestaan jäätämisvaroitus.

Vuodenvaihteesta vetinen ainakin etelässä

Loppuvuoden välipäivistä tiistaille on annettu huonon ajokelin varoitus puolestaan eteläiseen Manner-Suomeen, osapuilleen Salpausselän eteläpuolelle.

– Etelään on satamassa silloin lunta, räntää tai jäätävää tihkua.

Keskiviikoksi varoitus kehnosta liikennesäästä laajenee pohjoisen suuntaan linjalle Keski-Pohjanmaa–Pohjois-Karjala asti.

– Aivan maan eteläosassa lämpötila saattaa kohota keskiviikkona paikoin plussalle, Keränen täydentää.

Alustavan ennusteen mukaan etelässä on luvassa sen jälkeen plussakeliä sekä räntää ja vesisadetta vuodenvaihteen yli.

Ensi tiistaina on merialueilla kovan tuulen varoitus Selkämereltä pohjoiseen, keskiviikkona puolestaan Pohjois-Itämerellä.