Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Afganistanissa talebanit kieltävät naisilta yliopisto-opinnot

Afganistanissa talebanit kieltävät naisilta yliopistokoulutuksen. Tätä kokeva määräys annettiin tiistaina.

Viime vuonna valtaan nousseet talebanit lupasivat pehmeämpää hallintoa, mutta ovat lisänneet rajoituksia kaikilla naisten elämänaloilla kansainvälisestä tuomitsemisesta huolimatta.

Valtion yliopistoille ja yksityisille yliopistoille on lähetetty kirje, jossa kerrotaan, että naisten yliopisto-opinnot lopetetaan heti. Kirjeen on allekirjoittanut yliopisto-opetuksesta vastaava ministeri Neda Mohammad Nadeem.

Kielto tuli vajaa kolme kuukautta sen jälkeen, kun tuhannet naiset osallistuivat yliopiston pääsykokeisiin. Monet heistä halusivat valita tulevaisuuden uran opetuksen tai lääketieteen parista.

Yliopistoissa on nyt talviloma, ja yliopistojen on määrä aueta maaliskuussa.

Talebanien noustua valtaan yliopistojen oli otettava käyttöön uusia määräyksiä. Niiden mukaan eri sukupuolten oli oltava eri luokkahuoneissa ja käytettävä eri sisäänkäyntejä. Lisäksi naisia saivat opettaa vain naisprofessorit tai vanhat miehet.

YK huolissaan talebanien määräyksestä

Yhdysvallat tuomitsi talebanien naisten yliopisto-opetuksen kieltopäätöksen. Ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi, että päätös rikkoo lupauksia, joita talebanit ovat toistuvasti ja julkisesti antaneet omalle kansalleen.

Useimmilta teini-ikäisiltä tytöiltä eri puolilla maata on entuudestaan kielletty toisen asteen koulutus.

Journalismiopiskelija Madina yritti ymmärtää tiistaina julkaistun määräyksen painoarvoa.

– Minulla ei ole mitään sanottavaa. Ei minulla eikä kaikilla ystävilläni ole sanoja ilmaista tuntemuksiamme, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Maa on palaamassa "pimeisiin päiviin" sanoi puolestaan lääketieteen opiskelija Rhea.

YK:n edustaja Ramiz Alakbarov sanoi järjestön olevan hyvin huolissaan talebanien määräyksestä.

– Koulutus on perustavanlaatuinen ihmisoikeus. Oven sulkeminen naisten koulutukselta on oven sulkeminen Afganistanin tulevaisuudelta, hän tviittasi.