Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kelassa ja Verohallinnossa on varauduttu hakemuspiikkiin, kun ihmiset hakevat talvella tukea sähkölaskuihinsa

Vuodenvaihteessa voimaan tulevat sähkövähennys ja sähkötuki ovat johtaneet Verohallinnossa ja Kelassa resurssien lisäämiseen.

Sähkövähennyksen ja sähkötuen on tarkoitus auttaa kotitalouksia suurten sähkölaskujen kanssa tammi-huhtikuussa. Vähennyksen käyttäjiä voisi karkean etukäteisarvion perusteella olla noin 250 000 ja sähkötukeen oikeutettuja arviolta noin 100 000. Määrät voivat heitellä paljonkin sen mukaan, kuinka kylmä talvesta tulee ja millaisia sähkösopimuksia ihmisillä on.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen kertoi keskiviikkona mediatilaisuudessa, että sähkövähennyksen vuoksi Verohallinnolle on varattu 20 henkilötyövuoden resurssilisäys.

– Toki tämä verokortille hakeminen osuu meille muutenkin vuodessa kiireiseen verokorttisesonkiaikaan tähän vuodenvaihteeseen, jossa meillä on tavanomaisestikin varattu isosti resursseja verokorttien käsittelyyn, Varonen kertoo.

Kelan projektipäällikön Kirsi Metsävainion mukaan Kela on palkkaamassa sähkötuen käsittelyyn lisää henkilökuntaa, minkä lisäksi olemassa olevaa henkilökuntaa voidaan kouluttaa siihen.

– Meillä on rekrytoinnit parhaillaan meneillään ja haastatteluvaiheessa mennään, eli varmasti meillä sitten tammikuussa on uutta henkilökuntaa tätä tukea käsittelemään, Metsävainio kertoo.

Sähkövähennyksen voi tehdä veroista, kun tammi-huhtikuun sähköenergiakulut ylittävät 2 000 euroa. Vähennystä voi saada 60 prosenttia tuon summan yli menevästä osuudesta, kuitenkin enintään 2 400 euroa.

Sähkötukeen puolestaan ovat oikeutettuja ne, jotka eivät pysty hyödyntämään vähennystä täysin, koska maksettavia veroja on niin vähän. Tukea saa kuukausikohtaisesti 60 prosenttia yli 400 euron menevistä sähköenergiakuluista, kuitenkin enintään 660 euroa kuussa.

Ei heti käsittelyruuhkaa

Tammikuun alkupuolella hakemusruuhkaa ei vielä pitäisi olla, koska tammikuussa erääntyy vielä joulukuun sähkölaskuja, jotka eivät kuulu sähkötuen piiriin.

– Varmaan se ennakkoajatus on, että hakemusmäärät lähtevät vähitellen lisääntymään sitä mukaa kun sähkötuen toiminta-ajankohtaan kuuluvia sähkölaskuja alkaa kotitalouksiin postittumaan, Metsävainio sanoo.

Hakemuksille ei ole määritetty laissa minimikäsittelyaikaa. Metsävainion mukaan Kelassa kuitenkin ymmärretään, että kyseessä on etuus, jonka täytyy liikkua nopeasti, joten hakemukset on varauduttu käsittelemään mahdollisimman pikaisesti.

Verohallinnon Varonen uskoo, että heti tammikuussa aktivoituvat verokorttinsa päivittämiseen ne, joilla vähennyksen tarve on suurin.

– Mutta toisaalta meillä on varmasti tämän vähennyksen piirissä semmoisiakin kotitalouksia, joilla sitä välitöntä rahantarvetta ei kassahallintanäkökulmasta ole, ja he sitten asioivat vähennyksen kanssa myöhemmin, kun selviävät vain yhdellä asioinnilla, Varonen sanoo.

– Jos asiat haluaa kerralla kuntoon, silloin ajankohta touko-kesäkuu on verokorttinäkökulmasta sellainen, johon odotetaan ehkä pientä piikkiä.