Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Zelenskyi kommentoi Venäjän ydinaseuhittelua – "Putin rakastaa elämäänsä niin paljon"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi marraskuussa yhdysvaltalaisen tv-juontajan ja koomikon David Lettermanin, joka matkusti Kiovaan haastattelemaan Zelenskyiä keskusteluohjelmaansa My Next Guest Needs No Introduction (Seuraava vieraani ei tarvitse esittelyä).

12. joulukuuta videopalvelu Netflixiin julkaistussa jaksossa Letterman haastattelee Venäjän hyökkäykseltä puolustautuvan maan presidenttiä metroasemalla pienen yleisön edessä.

Letterman kysyi Zelenskyin kuulumisia ja tuntemuksia helmikuusta asti kestäneen sodan ajalta. Jakso päättyy viisi viikkoa myöhemmin etäyhteyksin toteutettuun toiseen haastatteluun, jossa Letterman kysyi Zelenskyiltä, ovatko Venäjän johdon toistuvat uhkailut ja varoitukset ydinaseiden käytöstä yhtä todennäköisiä, kuin on pelätty.

Zelenskyi sanoi uhkan olevan todellinen, mutta totesi samalla nähneensä Venäjän presidentti Vladimir Putinissa "halun elää". Zelenskyi ajattelee, ettei Putin turvaudu ydinaseisiin Ukrainan sodassa, koska iskusta mahdollisesti seuraava vastaisku kohdistuisi Zelenskyin mukaan suoraan Putiniin itseensä.

– Olen tavannut hänet, ja näin hänessä halun elää. Hän rakastaa elämäänsä niin paljon. Jopa niin paljon, että istuu sen pitkän pöydän ääressä, Zelenskyi sanoi Putinista.

Kommentti pitkästä pöydästä viittaa ennen sodan kärjistymistä ja sen jälkeen julkisuuteen kohonneisiin valokuviin, joissa Putin tapaa oman maansa johtoa ja muiden valtioiden johtajia poikkeusjärjestelyin, yleensä istuen tavallista pitemmän pöydän toisessa päässä. Järjestelyn uskotaan johtuvan Putinin halusta olla saamatta koronavirustartuntaa.

– Hän pelkää saavansa koronan tai jonkun muun tartunnan. Tämä viittaa siihen, että hän pelkää kuolemaa ja rakastaa elämää. Sen takia en ole varma, olisiko hän valmis käyttämään ydinaseita. Hän ymmärtää, että jos hän painaa nappia, oli kohteena mikä maa tahansa, vastareaktio kohdistuu häneen henkilökohtaiseisti.

Tämän jälkeen Letterman kysyy Zelenskyiltä tämän omista tulevaisuudensuunnitelmista.

– Olen presidentti, kunnes voitamme. En edes ajattele, mitä sen jälkeen tapahtuu. En vielä. En ole valmis. Haluaisin vain mennä merelle. Haluaisin viettää aikaa merenrannalla voittomme jälkeen. Voisin ottaa muutaman oluen, Zelenskyi kertoo nauravaisesti.

Ydinaseiden uhka on varjostanut Venäjän sotatoimia Ukrainassa helmikuusta asti. Maaliskuussa Putin määräsi maansa ydinasejoukot "korkeampaan valmiustilaan", väittäen siirron johtuvan länsimaiden aggressiivisista puheista. Syyskuussa Putin väläytti jälleen ydinasekorttia verhotusti, kun hän määräsi Venäjälle osittaisen liikekannallepanon.

Myös muut korkeatasoiset venäläispoliitikot ovat uhanneet Ukrainaa ja länsimaita ydinaseilla. Putin itse on myöhemmin pehmitellyt puheitaan ja todennut, ettei Venäjä käyttäisi ydinaseita ensi-iskuun, vaan vastaisi niillä itseään tai liittolaisiaan vastaan tehtyyn ydiniskuun.