Helsingin käräjäoikeus on tuominnut työnantajana toimineen yksityishenkilön työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja seksuaalisesta ahdistelusta 80 päiväsakkoon.
Työnantaja oli kohdistanut palkkaamaansa naiseen seksuaalisia tekoja ja antanut seksuaalissävytteisiä ehdotuksia. Hän oli esimerkiksi pyytänyt siivoojaa pukemaan päälle talvitakin ja riisumaan sen alta muut vaatteet, mistä nainen oli kieltäytynyt. Tämän jälkeen työnantaja oli toistuvasti pyytänyt naista siivoamaan alasti ja sanonut, että häntä pitää totella, kun hän pyytää riisumaan muutkin vaatteet.
Seksuaalinen häirintä oli ollut myös fyysistä, sillä työnantaja oli puristanut naista rinnasta.
Nainen sai myös osakseen useita halventavia kommentteja ulkonäöstään ja vartalostaan. Lisäksi työntantaja oli sanonut naisen tulleen Afrikan viidakosta ja elävän yhteiskunnan rahoilla.
Työnantaja oli yrittänyt myös syöttää naiselle vanhentuneita keksejä ja sanonut, että Afrikassa syödään tällä tavoin. Nainen irtisanoutui työstään noin kuukauden jälkeen sen alkamisesta, kun työnantaja oli sanonut, että hänen pitäisi totella kaikkia vaatimuksia tai irtisanoutua.
Työnantaja oli rekrytoinut naisen vastaanottokeskuksesta ilmoitustaululle viemällään ilmoituksella, jolla haettiin 30–45-vuotiasta naista siivoustyöhön. Naisen kanssa solmittu sopimus sisälsi myös muita kotitaloustöitä.
Käräjäoikeus katsoi teot työturvallisuuslain tarkoittamaksi häirinnäksi. Hänen menettelyn katsottiin täyttävän työturvallisuusrikoksen, työsyrjinnän ja seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöt.
Käräjäoikeus katsoi työnantajan syyllistyneen työsyrjintään hakemalla työhön pelkästään naispuolista henkilöä. Työnantaja kertoi ilmoittaneensa työpaikan vain naisten haettavaksi, koska hänen kokemuksensa mukaan miehet pysyivät työssä vain päivän tai kaksi, ja koska työtehtäviin sisältyi esimerkiksi paitojen silittämistä ja napin ompelemista.
Käräjäoikeuden mukaan työnantajan syy pelkästään naisten palkkaamiselle ollut työtehtävien laatu huomioon ottaen perusteltua.
Käräjäoikeus otti rangaistuksen määrää arvioidessaan huomioon myös sen, että työnantajan tekoja on syytä pitää moitittavana, koska teot kohdistuivat työnantajaa huomattavasti heikommassa asemassa olevaan henkilöön. Lieventävänä seikkana oikeus huomioi asianosaisten välisen sovinnon.
– Työturvallisuuslain tarkoittamaksi häirinnäksi tai epäasialliseksi kohteluksi katsotaan pääsääntöisesti toistuva ja pitkäkestoinen työssä tapahtuva toiminta, joka aiheuttaa työntekijän terveydelle haittaa tai vaaraa. Seksuaalinen häirintä on tästä poikkeus. Kyseen ollessa seksuaalisesta häirinnästä jo yksikin teko voi täyttää työturvallisuuslain tarkoittaman häirinnän kriteerit, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun lakimies Laura Kantola toteaa tiedotteessa.