Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin junaliikenne pysähtyi tunneiksi puhelinjärjestelmän häiriön takia

Ruotsissa seisahduksissa olleet junat liikkuvat jälleen, kertovat useat ruotsalaismediat. Tunteja kestäneen seisahduksen syynä oli Ruotsin liikenneviraston puhelinjärjestelmän häiriö.

Häiriö iski alkuillasta, jolloin liikenteessä oli vielä runsaasti junia. Junat pääsivät jatkamaan matkaa illalla hieman kello yhdeksän jälkeen Suomen aikaa. Liikenneviraston lehdistöpäällikkö Bengt Olsson kertoi uutistoimisto TT:lle, että loppuillaksi on kuitenkin luvassa vielä laajoja myöhästymisiä.

– Korvaava liikenne loppuu kello 23. Sen jälkeen on enimmäkseen tavaraliikennettä. Kun matkustajaliikenne alkaa taas aamuviideltä, toivomme pääsevämme takaisin aikatauluun, Olsson sanoo TT:lle.

Häiriöiden uskotaan syntyneen keskiviikon aikana tehdystä puhelinpäivityksestä. Eri palveluntarjoajan tuottama varajärjestelmä ei myöskään toiminut. Mikään ei Ruotsin liikenneviraston mukaan viittaa kyberhyökkäykseen.

Junaliikenne pysäytettiin turvallisuustoimena

Liikennevirasto kertoi aikaisemmin junien pysäyttämisen olleen turvallisuustoimenpide. Koska puhelinyhteydet liikenteen ohjauskeskusten ja junankuljettajien välillä eivät vaikuttaneet toimineen, turvajärjestelmä käski junia ajamaan hitaasti asemille ja jäämään sinne. Junien sähköjärjestelmät toimivat koko ajan, joten kaikki junat pääsivät asemille.

– Nyt se (liikenne) alkaa kulkea kaikkialla, missä se on ollut pysähdyksissä. Näitä paikkoja ei ole niin paljon kuin alun perin luultiin. Puhelinpalvelussa ei ole ollut ongelmia pohjoisessa eli Uppsalan ja Gävlen pohjoispuolella. Ongelmana on kuitenkin se, että useimmat junat lähtevät Tukholmasta tavalla tai toisella. Liikenteeseen se on vaikuttanut, tietysti, Olsson sanoo.