Suomalaisyhtiöissä konttoreille tullaan selvästi harvemmin kuin ennen pandemiaa, kun yritykset ovat vakiinnuttaneet hybridityötapojaan. Osassa yrityksistä on asetettu työpaikalla tehtäville työpäiville yhtiökohtaiset kiintiöt, kuten esimerkiksi energiayhtiö Fortumissa, jossa toimistotyöntekijöitä kehotetaan tulemaan työpaikalle vähintään kahdesti viikossa.
– Me haluaisimme rusinat pullasta eli hybridityöstä ne parhaat puolet. Se, että ihmiset pystyvät suhteellisen vapaasti tekemään etätyötä ilman muuta auttaa työ- ja yksityiselämän yhteensovittamisessa ja jaksamisessa, sanoo Fortumin Generation-divisioonan henkilöstöjohtaja Heidi Backman-Husenius.
– On tärkeää, että välillä tavataan myös kasvokkain, hän lisää ja mainitsee lähityön valteiksi innovoinnin ja tiimihengen.
Toiset yritykset ovat päätyneet joko korona-ajan seurauksena tai jo sitä ennen purkamaan käytännössä kokonaan lähityön vaatimuksen yhtiötasolla toimistotyöntekijöiltä. Kaivosteknologiayhtiö Metso Outotec laati viime vuoden syksynä linjauksen, jonka mukaan hybridityön käytännöistä sovitaan ensi kädessä tiimeissä.
STT kysyi viidestä suomalaisyhtiöstä, millaisia hybridityön käytäntöjä niissä tällä hetkellä noudatetaan.
Koronaetäilystä osittain konttoreille
Fortumin tavoin myös S-Pankissa on tehty yhtiötason linjaus lähityöpäivistä. Keväällä laaditussa hybridityön mallissa yhtiökohtaiseksi linjaukseksi muodostui, että vähintään noin puolet työstä toivotaan tehtävän toimistolla.
Henkilöstöjohtaja Merja Reinilä kertoo, että työntekijöistä monet ovat kokeneet etätyömahdollisuuden parannukseksi, ja jotkut ovat toivoneet vieläkin vapaampaa mallia. Yhtiössä tehtiin ennen koronaa valtaosa työstä toimistolla.
Niin ikään Backman-Husenius sanoo, että hybridityöratkaisuun on työntekijöiden keskuudessa oltu pitkälti tyytyväisiä. Molemmissa yhtiöissä myös tiimeillä on valtaa sopia tarkemmin käytännöistään.
Backman-Husenius kuvaa pandemian toimineen katalyyttinä etätyömahdollisuuksien monipuoliseen hyödyntämiseen, joihin oli jo luotu pohjaa yhtiössä, jossa vuonna 2017 tehtiin töitä vielä pääosin toimistolla.
Fortumin Suomen työntekijöistä reilulle puolelle on työnkuvansa puolesta mahdollista tehdä töitä hybridinä, S-Pankissa etätyö on kaikissa tiimeissä joissain määrin mahdollista.
"Moderni työelämä ei voi perustua pakottamiseen"
Metso Outotecin Suomen toimintojen henkilöstöjohtaja Kirsi Kass sanoo, että nykyistä tiimikohtaista lähitöistä sopimisen mallia tahdotaan jatkaa. Ennen koronaa etätöitä tehtiin yhtiössä satunnaisemmin.
Yhtiön taannoisessa yli 700 vastauksen kyselyssä työntekijöistä noin puolelle sopi parhaiten 2–3 toimistopäivää viikossa, parillekymmenelle prosentille kokoaikainen lähityö ja kolmasosalle pääsääntöinen etätyö.
– Kyselyssä kysyttiin myös, miksi toimistolle tullaan, ja ei ole yllättävää, että sosiaalinen kanssakäyminen, tiimin kanssa yhdessä tekeminen ja satunnaiset kohtaamiset nähtiin keskeisinä syinä.
Osassa yrityksistä hybridityötä on tehty jo pidempään, kuten tietoliikenneyhtiö DNA:ssa ja työeläkevakuutusyhtiö Varmassa. Yhtiöissä hybridityön pelisäännöistä sovitaan ensi kädessä tiimikohtaisesti, eikä yhtiötasolla ole linjauksia kiintiöistä. Lähitöissä on etunsa, mutta toimistolle tulemiseen ei haluta asettaa pakkoa.
– Moderni työelämä ei voi perustua pakottamiseen, vaan sen täytyy perustua joustavuuteen, sanoo Varman HR- ja viestintäjohtaja Katri Viippola.
Viippola ja DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen painottavat, että joustava malli on ollut valtti työmarkkinoilla ja osaajapulassa.
Metso Outotecissä ja DNA:ssa mahdollisuus hybridityöhön on valtaosalla työntekijöistä, Varmassa kaikilla.